Guvernul federal din Germania și-a revizuit în scădere prognoza veniturilor fiscale pentru 2021. Astfel, comparativ cu estimările din noiembrie 2020, autoritățile germane se așteaptă la o sumă redusă cu aproximativ 2,7 miliarde de euro, conform publicației germane Focus Online, care notează că pandemia de coronavirus a creat o gaură imensă în vistieria de stat.
În ciuda efectelor negative pe care le-a generat criza COVID-19, guvernul federal de la Berlin este optimist că în curând va trece peste ce era mai rău din punct de vedere financiar. Chiar și așa, din cauza celui de-al treilea val pandemic, care se reduce lent, autoritățile germane se așteaptă la venituri fiscale mai mici cu 2,7 miliarde de euro față de estimările din noiembrie 2020.
Totodată, experții fiscali au revizut în scădere și prognoza pentru 2022, conform precizărilor făcute miercuri de Ministerul federal al finanțelor publice. Cu toate acestea, specialiștii se așteaptă la vești pozitive de la anii ce vor urma până în 2025 și au revizuit în creștere cu 10 miliarde de euro previziunile pe cinci ani.
Mesajul transmis de Olaf Scholz, ministrul social-democrat al finanțelor, a fost unul clar, guvernul federal își are finanțele sub control.
Pe fondul programelor de ajutor pentru sectoarele afectate de criza COVID-19, guvernul federal și-a redus în mod repetat veniturile din impozite, a modificat regulile de amortizare și a creat noi reglementări pentru compensarea pierderilor din afaceri. Totuși, experții pleacă de la premisa că statul va câștiga în jur de 33,8 miliarde de euro în 2021, sau cu 4,6% mai mult față de anul 2020.
Guvernul federal estimează că producția economică va crește cu 3,5% în 2021.
Cum pandemia a presupus costuri ridicate, iar veniturile fiscale sunt preconizate în scădere, vicecancelarul Olaf Scholz plănuiește datorii-record pentru anul în curs. Recent, Bundestagul a aprobat un buget suplimentar, permițându-i astfel să primească noi împrumuturi în valoare totală de 240,2 miliarde de euro. Banii vor merge în primul rând către acoperirea cheltuielilor legate de pandemie, pe ajutoare pentru afaceri și familii, dar și pe măsuri sanitare, cum ar fi achiziționarea de vaccinuri.