Cine se poate vaccina cu serul Johnson & Johnson în România. Este singurul vaccin anti-COVID-19 care se face într-o singură doză

Cine se poate vaccina cu serul Johnson & Johnson în România. Este singurul vaccin anti-COVID-19 care se face într-o singură doză
Foto: Hepta - DPA Images / Dirk Waem

Vaccinarea anti-COVID-19 cu serul dezvoltat de compania Johnson & Johnson a început și în România, pe data de 4 mai. Vaccinul poate fi administrat tuturor persoanelor interesate cu vârsta de peste 18 ani. Particularitatea acestui ser, față de celelalte distribuite – Pfizer, Moderna și AstraZeneca, este că se face într-o singură doză. Serul produs de Johnson & Johnson e administrat în România de către medicii de familie. Potrivit datelor oficiale, transmise de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), până acum au fost vaccinate în țara noastră cu serul Johnson & Johnson un număr de 5.270 de persoane.

Cine și cum poate face vaccinul anti-COVID-19 Johnson & Johnson în România

În țara noastră, vaccinul anticoronavirus dezvoltat de Johnson & Johnson este administrat tuturor persoanelor interesate cu vârste de peste 18 ani, prin intermediul cabinetelor de medicină de familie.

Nu e nevoie de programare pe platforma online pentru imunizarea cu acest vaccin, ci fiecare medic de familie se va folosi de lista de pacienți pe care o are în arondare.

„Cu prioritate, medicul de familie va prelua persoanele în vârstă, cu boli cronice din listă, așa încât să putem asigura vaccinarea mai rapid”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV.

Până acum, peste 3.000 de medici de familie și-au exprimat disponibilitatea de a se implica în campania de vaccinare. Potrivit datelor prezentate marți de Gherghiță, peste 700 de medici de familie au primit doze de vaccin anti-COVID și, în acest moment, se vaccinează efectiv în 372 de cabinete din 38 de județe și București.

Este singurul vaccin care se face într-o singură doză

Vaccinul anticoronavirus Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză, spre deosebire de celelalte seruri distribuite în România – Pfizer, AstraZeneca și Moderna, care se oferă în două doze.

Practic, cei care primesc vaccinul Johnson & Johnson au din prima schema de imunizare completă.

„Din punct de vedere organizatoric, este un vaccin care se pretează mai bine pentru a merge cu centre mobile de vaccinare sau în centre de tip drive-through sau, de asemenea, pentru echipe mobile sau în localități din mediul rural”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

De ce Danemarca a oprit vaccinarea cu serul Johnson & Johnson

La începutul acestei luni, Danemarca a anunțat că a eliminat serul Johnson & Johnson din programul său de vaccinare anti-COVID-19, pentru a investiga rapoarte de cheaguri de sânge rare, dar potențial periculoase. Anterior, țara renunțase și la serul AstraZeneca, din același motiv.

Autoritatea daneză pentru sănătate a transmis într-o declarație că „a ajuns la concluzia că beneficiile utilizării vaccinului COVID-19 de la Johnson & Johnson nu depășesc riscul de a provoca posibilul efect advers”.

Specialiștii au remarcat în cazul unor persoane vaccinate cu serurile AstraZeneca și Johnson & Johnson apariția unor cheaguri de sânge, iar unii dintre ei cred că ”de vină” ar putea fi tehnologia care stă la baza celor două seruri. Dacă vaccinurile Pfizer și Moderna folosesc tehnica ARN mesager, cele de la AstraZeneca și Johnson & Johnson au la bază vectorul viral. Metoda presupune folosirea unui virus ca suport, modificat așa încât să poarte informații genetice în organism pentru ca acesta să poată combate SARS-CoV-2. AstraZeneca folosește un adenovirus de cimpanzeu, iar Johnson & Johnson unul uman.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`