Stelian Ion: Nu voi accepta ideea de a transforma SIIJ-ul actual într-un alt SIIJ / Proiectul de desființare a Secției speciale ar fi trebuit să treacă fără alte garanţii, dar există şi alte opinii în Parlament

Stelian Ion: Nu voi accepta ideea de a transforma SIIJ-ul actual într-un alt SIIJ / Proiectul de desființare a Secției speciale ar fi trebuit să treacă fără alte garanţii, dar există şi alte opinii în Parlament
Foto: Inquam Photos/George Calin

Stelian Ion, ministrul Justiției, a declarat, luni, că nu va accepta ca Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) să fie înlocuită cu o structură similară, în cadrul Parchetului General.

„Au fost mai multe runde de dezbateri în Senat. (…) Este vorba despre găsirea celor mai potrivite soluţii pentru a trece acest proiect. Din punctul meu de vedere, şi al Guvernului, proiectul ar fi trebuit să treacă fără niciun amendament, fără alte garanţii, însă există şi alte opinii în Parlament şi aceste opinii trebuie armonizate. În niciun caz nu voi accepta, ca ministrul al Justiţiei, ideea de a transforma SIIJ-ul actual într-un alt SIIJ, cu altă denumire, în cadrul Parchetului. General. (…) Actuala formă, care a trecut de Camera Deputaţilor, nu înfiinţează un alt SIIJ, însă prevede un mecanism care a fost şi el criticat de o parte a societăţii civile şi de o parte a magistraţilor. De aceea, va trebui să clarificăm şi acest aspect”, a declarat Stelian Ion, potrivit Agerpres.

Ministrul a afirmat apoi că varianta cea mai bună este să fie adoptat proiectul în forma transmisă de Guvern, adică fără garanții suplimentare pentru magistrați. Iar dacă această variantă nu va strânge majoritatea necesară, atunci, „înseamnă fie că se va bloca proiectul, fie că se va ajunge la o soluţie de compromis, nu cea mai fericită, dar, în orice caz, nu una dezastruoasă, care presupune o formă de garanţie care nu este de dorit pentru viitor”.

Stelian Ion, despre dificilul proces de desființare a Secției speciale

La finele lunii martie, într-o intervenție pentru B1 TV, ministrul USR-PLUS al Justiției susținea că nu a fost niciodată de acord cu superimunitățile pentru magistrați și-și manifesta și atunci speranța că Senatul, ca for decizional, va adopta proiectul de desființare a Secției speciale fără controversatul amendament introdus în Camera Deputaților, ce prevede avizul obligatoriu al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru trimiterea în judecată a unui magistrat.

Ministrul Justiției a mai spus atunci că, de fapt, întreaga miză a creării Secției speciale era scoaterea din ecuație a Direcției Naționale Anticorupție. Și tot o încercare de a scoate Direcția din schemă era și ideea ca toate dosarele să meargă la Parchetul General după desființarea SIIJ.

„Sunt și variante mai nocive. Spre exemplu, doreau unii, împotriva chiar a programului de guvernare, ca toate dosarele să meargă la Parchetul General, ceea ce însemna încălcarea principiului specializării procurorilor, foarte important, ca pe corupție DNA era cumva înlăturată din ecuație și miza, de fapt, chiar asta era: să fie înăturați procurorii DNA din această ecuație a anchetării faptelor de corupție a magistraților. DNA a deranjat foarte mult pe unii și vor să știrbească autoritatea și prestigiul acestei instituții”, mai afirma Stelian Ion la acea vreme.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`