Armenia „este gata de război” cu Azerbaijan, din cauza eliberării din închisoare a unui criminal azer

Armenia „este gata de război” cu Azerbaijan, din cauza eliberării din închisoare a unui criminal azer
Armenia a amenințat Azerbaijanul că este gata de război, pe fondul creșterii tensiunilor dintre cei doi dușmani fost-sovietici, după ce Baku-ul a grațiat și promovat un ofițer azer care a ucis cu un topor un...

Armenia a amenințat Azerbaijanul că este gata de război, pe fondul creșterii tensiunilor dintre cei doi dușmani fost-sovietici, după ce Baku-ul a grațiat și promovat un ofițer azer care a ucis cu un topor un soldat armenian.

Președintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev (foto), l-a grațiat săptămâna trecută pe Ramil Safarov imediat după ce a fost extrădat din Ungaria, unde era încarcerat pe viață, în urma crimei din 2004, relatează AFP.

Safarov a fost de asemenea promovat la gradul de maior, i s-au dat o casă și plata salariului pe opt ani de zile, după ce s-a întors în țara de origine, unde a fost primit ca un erou, și aceasta în ciuda asigurărilor din partea Baku-ului făcute Budapestei că își va duce la îndeplinire sentința în Azerbaijan.

„Nu ne dorim războiul, dar dacă trebuie, vom lupta și câștiga. Nu ne este frică de ucigași, chiar dacă se bucură de protecție șefului de stat,” a declarat nervos președintele armenian, Serzh Sarkisian duminică seara.

„Azerii au fost avertizați,” a spus el, numind Azerbaijanul o țară unde „ordine ilicite eliberează și glorifică fiecare lepădătură care ucide oameni doar fiindcă sunt armenieni.”

Armenia și Azerbaijan sunt încleștate într-un lung conflict în legătură cu disputata regiune Nagorny Karabakh, unde în anii 1990 s-au luptat într-un război.

Safarov l-a ucis pe ofițerul armenian Gurgen Margarian la o acedemie militară din Budapesta unde cei doi luau parte la cursuri de enlgeză organizate de NATO. Avocații lui au sustinut în tribunal că acesta a fost traumatizat deoarece unele din rudele lui fuseseră ucise în războiul cu forțele armeniene, și au spus că Margarian îi insultase țara.

Erevanul a rupt vineri relațiile diplomatice cu Ungaria în urma gratierii, în timp ce președintele american Barack Obama a afirmat că este „profund îngrijorat” de incident.

Ungaria a cerut duminică ambasadorului azer din această țară să protesteze în fața deciziei Baku-ului, după ce mai devreme a spus că i se dăduseră asigurări că Safarov își va duce sentința la capăt.

„Ungaria consideră inacceptabil si condamnă gratierea lui Ramil Safarov,” a afirmat secretarul de stat din Ministerul de Externe ungar Zsolt Nameth ambasadorului Vilayat Guliyev.

Separatiși sprijiniți de Armenia au cucerit regiunea Nagorny Karabakh de la Azerbaijan în războiul soldat cu în jur de 30.000 de morți. Cele două tabere nu au semnat un acord final de pace de la armistițiul din 1994 și există încă în mod regulat bătălii armate de-a lungul liniei frontului. Analiștii avertizează că acest conflict înghețat riscă să ajungă iar un război în adevăratul sens.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`