Peste 20.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 în cele trei zile ale maratonului vaccinării din Capitală, a anunțat luni dimineață Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, într-o conferință de presă. Astfel, așteptările organizatorilor au fost cu mult depășite.
În total, 20.360 de persoane au fost vaccinate în cele trei zile ale maratonului, „cu mult peste aşteptările unora”, a precizat rectorul UMF.
Din totalul celor vaccinați, 12.650 de persoanea au primit serul anti-COVIDla centrul de laSala Palatului și 7.710, la centrul de vaccinare de la Biblioteca Națională a României.
„Noi nu ne-am propus de la început o cifră, ne-am propus să fie cât mai mulţi vaccinaţi, sigur că dacă ar fi fost şi mai puţini, eu spun că era tot un succes. (…) S-au prezentat numeroase conferințe, s-a răspuns la foarte multe întrebări ale persoanelor care doresc să se vaccineze și aveau temeri. Vom continua și această activitate de informare.
Maratonul a avut și un caracter social, s-au reîntâlnit colegi care nu s-au văzut demult din cauza pandemiei. S-au întâlnit studenți din anii mici cu anii mari, au schimbat impresii, deci, pe mai multe planuri, a fost un succes”, a spus Viorel Jinga.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Totodată, rectorul UMF a menționat că în timpul celor trei zile de maraton al vaccinării au fost consemnate „foarte puține„ reacții adverse în urma administrării serului anti-COVID-19.
„Deși am avut o echipă profesionistă de intervenție în cazul efectelor secundare, au fost 9 lipotimii, 10 hipertensiuni, 3 cazuri de greață, 2 cazuri de cefalee și 10 cazuri de amețeli. Au fost efecte adverse foarte puține, unele dintre ele fiind datorate, de fapt, emoțiilor.
Au venit foarte multe persoane cu comorbidități, cu șocuri anafilactice în antecedente, care au avut încredere în noi și așa s-au vaccinat”, a mai spus Viorel Jinga.
Totodată, acesta a ținut să mulțumească tuturor celor implicați în acțiune.
”Trebuie să mulțumim Colegiului Medicilor pentru că această acțiune nu s-a făcut doar de către Universitate, s-a făcut în colaborare și poate e prima dată când au fost alături UMF-ul, Colegiul Medicilor din București, Ordinul Asistenților, Societatea Rezidenților și Asociația Studenților la Medicină din București.
Mulțumim STS-ului care, în câteva zile, a făcut un soft care a permis scanarea și introducerea datelor direct în Registrul de Vaccinări, ceea ce ne-a permis ca, în câteva secunde, să putem înregistra persoanele care s-au vaccinat.
RA APPS ne-a asigurat Sala Palatului fără nicio plată, iar Ministerul Culturii – Biblioteca Națională, la fel, fără plată.
Ministerul Educației s-a implicat în promovare. (…)
De asemenea, trebuie să mulțumim domnului colonel doctor Valeriu Gheorghiță, cu care am pus bazele, la început, ale acestei acțiuni, care a fost pregătită în câteva zile, zile în care au fost și Sărbătorile Pascale. (…)
Trebuie să mulțumim Primăriei Generale care, prin ASSMB, ne-a asigurat multe materiale pentru a efectua procesul de vaccinare.
DSP-ul a fost alături de noi”, a mai spus Viorel Jinga.
1.349 de voluntari au fost implicați activitățile de vaccinare din cadrul maratonului din Capitală.
”Mulțumim omului anonim din spatele acțiunii, acel student, rezident, medic, careasigurat desfășurarea în condiții bune a vaccinării”, a mai declarat rectorul UMF.