Ioana Mihăilă, despre diferențele între raportările deceselor COVID-19: „Aşteptăm rezultatul final, nu dorim să ne lansăm în afirmaţii până nu avem o certitudine”

Ioana Mihăilă, despre diferențele între raportările deceselor COVID-19: „Aşteptăm rezultatul final, nu dorim să ne lansăm în afirmaţii până nu avem o certitudine”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat căcă au fost descoperite erori de raportare în aplicaţia CoronaForms în cazul a circa 1.000 de pacienţi cu COVID-19 decedaţi.

„Nu aş vrea să spun cifre pentru că aceste diferenţe sunt în continuare analizate, suntm luate cazurile individual aşa încât să ne asigurăm că ce apare ca diferenţă este clar confirmat sau infirmat ca deces cauzat de infecţia cu COVID-19 şi aştept un raport în data de 7”, a afirmat ministrul Sănătăţii, la TVR1.

Referitor la posibilele cauze ale acestor diferenţe, Mihăilă a afirmat: „Singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în CoronaForms, unde la rubrica de deces nu a fost completat, a fost completat decesul la comentarii. Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ o mie de cazuri şi a fost singura eroare care a fost raportată de către această comisie. Diferenţele sunt însă un pic mai mari, motiv pentru care trebuie să venim cu nişte analize suplimentare”.

Ea a precizat că în 7 mai comisia va realiza o formă mai avansată a raportului, rezultatele urmând a fi comunicate.

„Raportarea se face in sistemul Alerte MS unde spitalele raportează numeric totalul deceselor COVID, raportarea din Corona Forms sunt datele care sunt deja validate de către reprezentaţii DSP-urilor şi de la INSP. Există diferenţe legate de numărul de decese raportate între cele două baze de date, e o comisie care analizează aceste date. Aşteptăm rezultatul final, nu dorim să ne lansăm în afirmaţii până nu avem o certitudine”, completa Mihăilă.

„Mi-a fost transmisă o evoluţie a numărului de decese raportate, diferenţele au apărut din anul 2020 din prima jumătate a anului, au fost mici, au crescut atunci când numărul de pacienţi infectaţi a crescut. E singura corelaţie pe care am văzut-o eu. Nu este una dovedită statistic”, explica Ioana Mihăilă.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a anunțat în prima conferință de presă susținută după ce a fost revocat din funcție că există probleme legate de raportarea deceselor COVID și că ar fi vorba despre o diferență de câteva mii de morți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)