Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că în acest moment sunt în derulare două anchete cu privire la uciderea ursului Arthur, cel mai mare urs din România, de către prințulEmanuel de Liechtenstein. ”Nu doresc să mă antepronunț și să influențez în niciun fel anchetele”, a spus oficialul guvernamental, precizând că este foarte important să se stabilească dacă ursul ucis este cel pentru care a fost emis un ordin de extragere
”În România, în momentul de față, legislația permite doar cotele de intervenție și cotele de prevenție. Cotele actuale sunt doar de intervenție, cele de prevenție încă n-au fost emise deși legislația prevede de anul trecut, din luna mai.
Ceea ce s-a întâmplat în județul Covansa face obiectul unor anchete. S-au demarat două anchete paralele. O anchetă este derulată de Garda Națională de Mediu, a doua anchetă, de Garda Forestieră. (…) Cele două anchete sunt în curs. Nu doresc să mă antepronunț și să influențez în niciun fel anchetele. De aceea, nu mă voi pronunța cu privire la documentele care sunt, în momentul de față, în verificare de către cele două entități.
Voi face referire la Ordinul emis de Minister pe data de 17 februarie, un Ordin de derogare care permite extragerea unui exemplar de urs din fondul respectiv de vânătoare. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, iar executarea este sarcina asociației de vânătoare. Verificarea modului în care este pusă în practică această derogare se face de cărtre agențiile județene și de către Garda forestieră din regiunea respectivă.
Ceea ce trebuie stabilit foarte clar în această anchetă este dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operațiunii de extragere. În același timp, trebuie clarificat și demonstrat fără dubiu dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere.
Eu aștept să primesc raportul oficial și în momentul în care vom avea acest raport, vă vom prezenta concluziile”, a declarat Tanczos Barna.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Totodată, ministru a spus că în ultimii aproape doi ani, la Ministerul Mediului au fost primite peste 300 de cereri de drogare, subliniind că după încheierea anchetelor din acest caz vor trebui reanalizate procedurile referitoare la emiterea acestor derogări.
”La Minister, în ultimii aproape doi ani, din iulie 2019 și până acum, au fost depuse peste 300 de solicitări de derogare, unele dintre ele au fost aprobate, altele respinse. În cazul acestei asociații, de exemplu, au fost trei solicitări: două respinse, una aprobată. Cele trei solicitări se referă la trei exemplare de urs care au atacat animale, au intrat în gospodării și au pus în pericol gospodării, bunuri și viața umană.
După finalizarea anchetei, vom reanaliza procedurile de acordare a derogărilor. Trebuie să revedem și să reanalizăm perioada de valabilitate a acestor derogări. Această valabilitate a fost, la un moment dat, până la sfârșitul anului calendaristic, după aceea s-a redus la 60 de zile. Eu am propus deja colegilor mei, în noile reglementări, reducerea și mai drastică a acestor valabilități, astfel încât, în cazul în care, în câteva zile, câteva săptămâni nu se identifică acel urs care provocat pagube, care a atacat oameni și nu se poate face extragerea, să-și piardă valabilitatea acel document și, eventual, să fie refăcute documentațiile. (…)
În cazul de față, se presupune că această extragere nu a fost făcută de un membru al asociației care a solicitat extragerea. Vom reanaliza aceste condiții pentru că intervenția, chiar și prevenția sunt două excepții prevăzute inclusiv de Directiva europeană, care vin și trebuie să rezolve problemele punctuale, imediat, pentru a înlătura un pericol și nimic altceva”, a mai spus Tanczos Barna.