Ministrul Mediului, după ce un prinț austriac a ucis ilegal cel mai mare urs din România: „Acolo sunt mulți urși problemă”

Ministrul Mediului, după ce un prinț austriac a ucis ilegal cel mai mare urs din România: „Acolo sunt mulți urși problemă
Foto: Tanczos Barna / Facebook

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a oferit prima reacție după ce Arthur, cel mai mare urs din România, a fost ucis ilegal de către prințul austriac Emanuel de Liechtenstein.

„Am demarat un control, nu știm încă, nu avem rezultatul controlului. Un lucru este cert, acolo sunt mai mulți urși problemă. Documentațiile nu au fost complete, motiv pentru care doar o solicitare din trei a fost aprobată. Din materialele apărute, am văzut că anumite exemplare creează încă probleme (…)

Este extrem de complicat să stabilești dacă într-un fond de vânătoare doar un urs, și doar acela, s-a văzut că a intrat și a intrat și a doua oară și este cel care a fost extras. Identificare și extragerea se face de asociația de vânătoare și este responsabilitatea lor să extragă exemplarele problemă.

Acolo unde sunt mai multe cereri, mai multe exemplare. Pot începe discuțiile dacă este acela care este aprobat sau dacă este acela pentru care s-a depus prima, a doua, sau a cincea solicitare”, a declarat Tanczos Barna, la Digi 24.

Cel mai mare urs din România, ucis ilegal

Prințul Emanuel de Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie și ar fi plătit 7.000 de euro pentru a vâna un alt urs, printr-o derogare primită de la Ministerul Mediului.

Animalul sălbatic care urma să fie vânat era, de fapt, o ursoaică cu pui, cear fi cauzat pagube anul trecut la fermele din Ojdula. Ținta prințului a fost, însă, un mascul care trăia în adâncul pădurii și nu a pus în pericol gospodăriile.

ONG-ul Agent Green a tras semnalul de alarmă.

„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum.

Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, devreme ce au împușcat ursul greșit”, a declaratGabriel Păun, președintele „Agent Green”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`