Benjamin Netanyahu promite o anchetă amplă după „dezastrul teribil” din Israel. Cel puțin 45 de persoane au murit în tragedia de la festivalul religios Lag B`Omer, iar alte 150 au fost rănite (VIDEO)

Benjamin Netanyahu promite o anchetă amplă după „dezastrul teribil” din Israel. Cel puțin 45 de persoane au murit în tragedia de la festivalul religios Lag B`Omer, iar alte 150 au fost rănite (VIDEO)
foto: Hepta.ro / DPA Images / Jack Sanders

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a promis că o anchetă amplă după tragedia care a provocat zeci de victime. Cel puțin 45 de persoane au murit și alte 150 au fost rănite în busculada de la festivalul religios Lag B`Omer, care a atras zeci de mii de evrei ortodocși, iar prim-ministrul israelian spune că va fi efectuată o anchetă „serioasă”, care „să dea siguranța că un asemenea dezastru nu se va mai repeta niciodată”, potrivit BBC.

Cel puțin 45 de persoane au murit joi noaptela festivalul religios Lag B`Omer din Israel. Benjamin Netanyahu a mers vineri la locul tragediei

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a deplasat vineri la locul tragediei, de lângă Muntele Meron, și a promis o anchetă

„Au fost scene sfâșietoare aici. Oameni care au fost zdrobiți până la moarte, inclusiv copii”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Este încă neclar ce a declanșat evenimentul dramatic, care s-a petrecut în jurul orei locale 1 AM. Cercetările preliminare arată că este vorba despre o structură de construcție care s-a prăbușit. Totuși, surse din poliția israeliană au declarat pentru publicația Haaretz că mai multe persoane au alunecat pe trepte, ceea ce a provocat căderea altor câteva zeci – această ipoteză nu a fost confirmată oficial.

Imaginile postate în mediul online arată mii de oameni care încercau să fugă printr-un pasaj îngust. Mesajele din difuzoare îndemnau mulțimea să se disperseze, înainte ca poliția să solicite evacuarea completă a sitului.

Câțiva martori au criticat poliția pentru felul în care s-a desfășurat intervenția, susținând că tragedia s-a dezlănțuit abia atunci când au închis pasajul lat de doar trei metri.

„Era foarte aglomerat… oamenii trebuiau să coboare pe această rampă pentru a ieși”, a spus Shmuel, un participant în vârstă de 18 ani, pentru agenția de știri AFP.

„(Poliția, n.r.) a închis-o. Apoi au sosit mai mulți oameni, și tot mai mulți… și poliția nu i-a lăsat să iasă, așa că oamenii au început să cadă”, susține Shmuel.

Alți doi martori au afirmat pentru Haaretz că baricada poliției i-a împiedicat pe oameni să părăsească zona aglomerată.

„Eu… iau asupra mea responsabilitatea generală, pentru bune și pentru rele, și sunt pregătit pentru fiecare inspecție”, a declarat Shimon Lavi, șeful poliției regionale. Ulterior, el a afirmat pentru AFP că ofițerii săi au făcut tot ce era posibil într-o „noapte tragică”.

Alți oficiali din poliție au spus presei locale că oamenii au alunecat pe pasajul îngust și că tragedia a fost de necontrolat.

După incident, mii de ofițeri au fost trimiși în zonă, iar evenimentul a fost oprit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`