Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, a precizat, joi, cănu sunt motive de îngrijorare în legătură cuvarianta de tulpină din India depistată în România.
„Tulpina indiană este definită prin prezența a două mutații care se asociază cu reducerea activității neutralizante a anticorpilor, dar nu e un impas semnificativ care să reducă eficiența vaccinurilor”, a spus Valeriu Gheorghiță.
El a precizat că această tulpină, „în comparație cu cea sud-africană, nu e mai rezistentă față de vaccinurile actuale” și nici „neapărat mai contagioasă”.
„Mesajul e să ne vaccinăm ca să reducem riscul să se cumuleze noi mutații.Vaccinurile cu siguranţă îşi menţin eficienţa faţă de forme severe, faţă de complicaţii ale bolii, faţă de riscul de spitalizare, tocmai de aceea nu avem la acest moment motive să ne îngrijorăm, rămân aceleaşi măsuri valabile. Este important să respectăm măsurile de prevenţie indiferent de tipul de tulpină de care vom vorbi”, a explicat el.
Un caz de infectare cu o tulpina indiană acoronavirusului a fost identificat la Brașov.Autoritățile precizează că este vorba despre o variantă diferită față de cea ”care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India”.
În România a fost confirmat astăzi un prim caz de infectare cu o tulpină indiană. Este vorba de un tânăr de 26 de ani, care a ajuns din India în România, în urmă cu o lună, și se află în satul Colonia Bod din județul Brașov, unde lucrează în construcții.