Vopseaua de ouă este probabil cel mai popular produs comercializat în România, în perioada Paștelui. În ziua de azi, ouăle se vopsesc foarte simplu, cu ajutorul substanțelor din comerț, însă această metodă nu este cea mai bună soluție pentru sănătate.
Medicii atrag atenția asupra faptului că vopseaua de ouă este toxică pentru organism șipoate determina probleme care nu pot fi neglijate. Vopseaua alimentară, utilizată pentru decorarea ouălor, poate provoca tulburări gastrointestinale, în special la copii. În cazul vopselurilor industriale, problema este mai complicată. Ele pot fi absorbite în sânge și pot determina efecte severe pe termen lung.
Pentru a evita orice fel de risc, vopseaua alimentară trebuie să coloreze doar coaja oului, nu și conținutul, în special albușul. Pentru acest lucru, trebuie să ne asigurăm că ouăle nu sunt crăpate. Dacă sunt lăsate prea mult la fiert, riscă să crape.
În plus, în cazul în care vopseaua curge de pe ou, iar în momentul decojirii vopseaua este preluată pe degete, trebuie să ne asigurăm că mâinile sunt perfect curate atunci când alimentul este consumat, pentru a preveni introducerea substanței toxice în organism.
Important de reținut este faptul că marea majoritate a vopselurilor pentru ouă conțin E-uri, în medie 5 astfel de substanțe, aspect ce poate fi consultat pe eticheta produselor.
Cei mai utilizați aditivi alimentariîn vopseaua de ouă sunt acidul lactic și azorubina. De asemenea, albastrul briliant, acidul citric și tartrazina se mai numără printre E-urile „vedetă”. Cel din urmă este cel mai periculos, potrivit nutriționiștilor, cu efect cancerigen. Pe termen scurtpoate cauza alergii, vărsături, constipație, tulburări digestive.
Aditivii se adună la masa de Paște, de aceea este nevoie de un consum responsabil. Pe lângă aditivii din vopseaua de ouă, se mai adaugă și cei din cozonac, pască și alte produse procesate. Deși tentația este mare, medicii recomandă ca de Paște să fie consumate maximum două ouă pe zi.
Pentru vopsirea ouălor, cea mai sigură soluție rămâne utilizarea foilor de ceapă roșie sau chiar galbenă.