Mutarea frontierelor în Balcani va duce imediat la o baie de sânge, a declarat președintele Macedoniei de Nord pentru Euronews. Comentariile lui Stevo Pendarovski vin în replică la nota diplomatică neoficială care vorbește despre redesenarea granițelor în cazul statelor formate după destrămarea Iugoslaviei. Documentul nesemnat propune extinderea Serbiei, Croației și Albaniei, în detrimentul Bosniei și Herțegovinei, Macedoniei de Nord și Kosovo.
„Nu poți schimba frontierele în Balcani fără să ai în aceeași zi la amiază o baie de sânge, e atât de simplu”, a declarat Pendarovski.
Stevo Pendarovski a subliniat că nu ar accepta niciodată schimbări de frontiere în Macedonia de Nord. O astfel de transformare, spune el, ar costa prea multe vieți.
„Cel mai recent schimb de oameni și teritorii în apropierea continentului european s-a întâmplat în 1923, cu acordul de la Lausanne dintre Turcia și Grecia”, susține oficialul nord-macedonean.
„Puteți vorbi cu câteva dintre următoarele generații ale acelor oameni care au suferit cel mai mult în acea perioadă. Încă poartă răni grele în sufletele lor și nu au fost niciodată să-și vadă casele”, a adăugat Stevo Pendarovski, care a mai punctat că mutarea a schimbat „complet” demografia în anumite părți ale Turciei și Greciei de astăzi.
„Așadar,nu aș vrea să mă gândesc deloc la acea posibilă desfășurare de scenariu, pentru că vom vedea oribila suferință a oamenilor obișnuiți. Cei care creionează sau recreionează hărțile de pe masă, ei nu suferă. Oamenii obișnuiți suferă. Și ne-am săturat de asta în istoria balcanică”, a mai afirmat președintele Macedoniei de Nord.
Nota diplomatică neoficială a stârnit furie în Balcani, unde subiectul frontierelor încă naște controverse. Mai multe state membre ale UE, printre care și Germania, au condamnat o astfel de idee, la fel cum a făcut și Comisia Europeană, prin vocea purtătorului de cuvânt Eric Mamer.
„Ar trebui (instituțiile UE, n.r.) să condamne astfel de idei, indiferent cine este autorul, cine este mesagerul acestor idei”, a mai sus Pendarovski, care susține că nu cunoaște alte detalii față de cele dezvăluite de presa internațională.
„Sunt foarte periculoase (asemenea idei, n.r.), în special în regiune, care a ieșit de destul de puțină vreme din acea serie sângeroasă a celor mai recente războaie balcanice, din anii `90. Avem peste 100.000 de persoane omorâte în întreaga regiune, milioane de refugiați, pagube enorme pentru casele lor”, a subliniat Stevo Pendarovski, președintele Macedoniei de Nord.