Juriul din procesul lui Derek Chauvin, acuzat de moartea lui George Floyd, și-a încheiat prima zi de deliberări. Situația rămâne tensionată în Minneapolis, unde se anunță noi manifestații

Juriul din procesul lui Derek Chauvin, acuzat de moartea lui George Floyd, și-a încheiat prima zi de deliberări. Situația rămâne tensionată în Minneapolis, unde se anunță noi manifestații
foto: Hepta.ro / DPA Images / Henry Pan

Juriul din procesul fostului ofițer de poliție din Minneapolis Derek Chauvin, acuzat de uciderea afro-americanului George Floyd, a finalizat prima zi de deliberări, luni, potrivit instanței din Comitatul Hennepin. Jurații nu au voie să plece în perioada deliberărilor, așa că au rămas peste noapte la un hotel, urmând să își reia activitatea marți dimineață, transmite CNN.

Juriul din procesul lui Derek Chauvin și-a încheiat prima zi de deliberări. Fostul polițist din Minneapolis e acuzat de moartea lui George Floyd

În timpul argumentelor finale, procurorul american Steve Schleicher i-a îndemnat pe jurați să se încreadă în ochii lor, susținând că moartea lui George Floyd a fost o „crimă”, nicidecum o intervenție polițienească. Chiar și așa, el a punctat că juriul are misiunea de a cântări vina pe care o poartă o singură persoană, nu un sistem.

„George Floydnu a fost o amenințare pentru nimeni”, susține procurorul Steve Schleicher, care adesea a vorbit cu furie și dispreț, potrivitReuters. „Să îl înfrunți peGeorge Floydîn acea zi nu a necesitat nici măcar un grăunte de curaj, și nici nu a fost arătat vreunul în acea zi, nu era nevoie de niciun curaj. Tot ce era necesar era puțină compasiune, și nu s-a văzut niciuna în acea zi”, a continuat el.

Steve Schleicher spune că mândria și egoul l-au făcut fostul ofițer de poliție Derek Chauvin să stea timp de peste nouă minute cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd.

„Nu avea de gând să îi lase pe cei care se uită să îi spună ce să facă. Avea să facă ce voia, cum voia, atât timp cât voia. Și nu puteau face nimic, nu puteau face nimic în legătură cu asta pentru că el avea autoritatea. El avea puterea, iar ceilalți ofițeri, cei care se uitau erau lipsiți de putere”, a mai spus procurorul. „Încerca să câștige, iar George Floyd a plătit cu viața sa”, a continuat Steve Schleicher.

În replică, Eric Nelson, avocatul apărării, a declarat că Derek Chauvin a acționat cum ar fi făcut-o orice alt „ofițer rezonabil” într-o situație de genul.

„Trebuie să vă uitați la asta din perspectiva unui ofițer de poliție rezonabil. Trebuie să luați în calcul că ofițerii sunt ființe umane, capabile să facă greșeli în situații extrem de stresante”, susține Nelson. „În acest caz, totalitatea circumstanțelor care erau cunoscute unui ofițer de poliție rezonabil exact în momentul în care a fost folosită forța demonstrează că acesta a fost un uz de forță autorizat, pe cât de neplăcut ar putea suna. Asta e o suspiciune rezonabilă”, a adăugat avocatul apărării.

George Floyd a murit la vârsta de 46 de ani, în 25 mai 2020, după ce Derek Chauvin, ofițer de poliție în Minneapolis la acel moment, l-a imobilizat și a stat așezat minute întregi cu genunchiul pe gâtul său. Afro-americanul era acuzat că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari la un magazin din zonă.

Tensiunile rămân la un nivel ridicat în regiune, iar protestatarii au continuat să se adune în fața instanței din statul american Minnesota, dar și în fața noii secții de poliție din MInneapolis. Cealaltă fusese distrusă în timpul protestelor de anul trecut. Indiferent de deznodământul procesului, în oraș sunt așteptate noi manifestații.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`