Vlad Voiculescu: Raportarea deceselor COVID numai din spitale e cu mii de cazuri mai mare decât raportarea din toate entităţile / Nu e vorba despre morţi ascunşi / Metodologia e imperfectă

Vlad Voiculescu: Raportarea deceselor COVID numai din spitale e cu mii de cazuri mai mare decât raportarea din toate entităţile / Nu e vorba despre morţi ascunşi / Metodologia e imperfectă
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Vlad Voiculescu (USR-PLUS), fost ministru al Sănătății, a susținut că diferența de „mii de morți” COVID la care a făcut referite vineri dimineață vine de la discrepanțele dintre datele care apar pe două platforme. Pe alerte.ms.ro raportează spitalele de COVID, iar pe corona-forms toate entitățile implicate. Voiculescu a precizat că pe prima platformă cifrele sunt mult mai mari: „Raportarea numai din spitale este cu mii de cazuri mai mare decât raportarea din toate entităţile”. El a mai spus că nu a vrut să se refere la acest lucru când încă era ministru deoarece doar de câteva zile aflase de la un consilier și abia începuse verificările.

În timpul conferinței de presă de vineri dimineață, el i-a cerut ministrului interimar al Sănătății, premierul Florin Cîțu, „să revadă metodologia făcută în guvernarea partidului domniei sale cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID”.

Vlad Voiculescu, detalii despre diferența de „mii de morți” COVID

„Nu putem ști încă despre câte mii de cazuri diferență. Pe de o parte, vorbim despre o metodologie care e imperfectă, acesta este un lucru pe care pot să îl spun cu certitudine. Iar rezultatul acestei metodologii imperfecte și al aplicării ei este, da, o diferență a cărei amplitudine nu o cunoaștem”, a declarat Vlad Voiculescu, vineri seară, pentru Digi24.

El a spus că a aflat despre acest lucru abia acum câteva zile, când i-a tras atenția unul dintre consilieri.

„O problemă cu siguranță există. Am făcut verificări la nivel mic, la nivel de spital, văzând care sunt cifrele, verificări în cele două platforme în care se raportează și, într-adevăr, există o problemă de metodologie care rezultă în cifre diferite. Dacă comparăm cele două platforme în care se fac raportări – una se numește Alerte MS – este o platformă în care raportează spitale – cealaltă se numește Coronaforms – este o platformă în care raportează mai multe entități, medici de familie, spitale si nu numai… Vedem că este o diferență și diferența este semnificativă”, a explicat fostul ministru.

El a precizat că ambele platforme sunt în coordonarea Ministerului de Interne și a Ministerului Sănătății, respectiv Institutul Național de Sănătate Publică.

„Nu aveam de gând să fac lucrurile acestea publice până să terminam o investigație. Aveam un grup de lucru la Ministerul Sănătății care ar fi trebuit să se ocupe de acest lucru. Mai bine de jumătate dintre ei au fost deja demiși, iar lucrurile acestea trebuie lămurite”, a mai afirmat Vlad Voiculescu.

El nu a vrut să spună exact care e diferența dintre numerele raportate în cele două platforme, dar a precizat că acestea sunt importante și nu „e exclus ca ele să fie de ordinul miilor”.

„Nu zic că cei decedați nu au fost înregistrați, ci doar că ei nu au fost înregistrați în baza de date pe o anumită platformă, dar la spitale ei au fost înregistrați. Raportarea numai din spitale este cu mii de cazuri mai mare decât raportarea din toate entităţile”, a insistat Voiculescu.

„Nu este vorba despre morţi ascunşi, cine a rostit cuvântul ăsta?”, a mai spus fostul ministru USR-PLUS al Sănătății.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`