Medicul Valeriu Gheorghiță, noi recomandări despre vaccinarea cu doze de la AstraZeneca: „Cu cât perioada la care facem cea de-a doua doză este mai mare, cu atât răspunsul imun este mai bun” (VIDEO)

Medicul Valeriu Gheorghiță, noi recomandări despre vaccinarea cu doze de la AstraZeneca: Cu cât perioada la care facem cea de-a doua doză este mai mare, cu atât răspunsul imun este mai bun (VIDEO)
Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago PrudêNcio

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat marți că s-a observat că administrarea celei de-a doua doze de vaccin AstraZeneca,la un interval între 8 și12 săptămâni determină un răspunsimun mai bun. Așa s-a ajuns ca autoritățile să decidă administrarea rapelului la 8 săptămâni. În același timp, coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat că nu există în acest moment un profil de risc pentru persoanele care se imunizează cu AstraZeneca. Rămân aceleași recomandări: de a fi sănătos din punct de vedere clinic, de a nu avea febră, de a nu avea o boală în evoluție:

“În momentul de față, pentru doza de rapel este stabilit intervalul de opt săptămâni, însă există acest interval mai larg între patru săptămâni și douăsprezece săptămâni, însă ceea ce s-a observat din datele existente, cu cât perioada la care facem cea de-a doua doză cu AstraZeneca este mai mare, la interval de opt săptămâni, chiar 12 săptămâni, cu atât răspunsul imun este mai bun. Tocmai de aceea noi am stabilit această acest intervald e opt săptămâni.

În ceea ce privește conduita persoanelor care se prezintă la vaccinarea cu acest tip de vaccin, în momentuld e față nu este stabilit un profil de risc care să țină cont de vârstă, de prezența unor boli cronice, asociate sau de sexul persoanei. Rămâne aceeași recomandare de a fi sănătos din punct de vedere clinic, de a nu avea febră, de a nu avea o boală în evoluție, nu ne prezentăm dacă una dintre bolile cronice este decompensată. Este important triajul medical în momentul prezentării persoanelor în centrele de vaccinare”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`