CORONAVIRUS | AstraZeneca afirmă că a avut o întâlnire pozitivă cu Comisia Europeană, referitoare la vaccin

CORONAVIRUS | AstraZeneca afirmă că a avut o întâlnire pozitivă cu Comisia Europeană, referitoare la vaccin
FOTO: Hepta.ro

AstraZeneca a avut o întâlnire pozitivă cu Comisia Europeană săptămâna trecută, a declarat compania anglo-suedeză după ce un ziar italian a declarat că grupul nu a răspuns la o scrisoare de plângere a UE privind vaccinurile COVID-19 într-un termen de 20 de zile.

Statele membre ale Uniunii Europene și compania farmaceutică sunt în contradicție cu privire la livrarea de doze după ce grupul a expediat mai puțin decât indicat către UE decât în ​​acordul inițial, scrie Reuters.

Cotidianul italian Corriere della Sera a declarat duminică că AstraZeneca nu a reacționat încă la o scrisoare trimisă de Comisie pe 19 martie pentru a se plânge de aprovizionarea cu contracte reduse de vaccinuri COVID-19.

„Putem confirma că am răspuns Comisiei în intervalul de timp necesar pentru mecanismul de soluționare a litigiilor și că echipa noastră a avut o întâlnire foarte colaborativă cu Comisia săptămâna trecută”, a declarat Matthew Kent, directorul pentru relații globale cu mass-media, într-un e-mail.

Mai devreme, duminică, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că Bruxellesul a scris, pe 19 martie, către AstraZeneca, numindu-l „un aviz pentru soluționarea litigiilor”, adăugând că acesta este un prim pas pentru a se angaja într-un dialog pentru a rezolva problema.

„În această etapă așteptăm încă elementele necesare … rămânem în contact cu AstraZeneca pentru a asigura livrarea la timp a unui număr suficient de doze”, a spus purtătorul de cuvânt pentru Reuters, fără a elabora.

Potrivit contractului semnat între UE și companie, care este public, dacă apare un litigiu, una dintre părți va notifica mai întâi problema cu o scrisoare. Apoi, după 20 de zile de la notificarea scrisă, aceștia „se vor întâlni și vor încerca să soluționeze disputa prin negocieri de bună-credință”.

Conform contractului semnat pentru vaccinurile COVID-19, statele Uniunii Europene se așteptau să primească 120 de milioane de doze până la sfârșitul lunii martie de la AstraZeneca, dar compania a furnizat doar 30,12 milioane de doze, a spus Corriere.

Purtătorul de cuvânt al AstraZeneca nu a comentat datele referitoare la furnizare.

Având în vedere contagiunea în creștere în multe țări europene și campaniile de vaccinare care lovesc obstacole, unele guverne au arătat o iritare crescândă față de grupul farmaceutic.

„În mod vădit, ei (AstraZeneca) nu și-au onorat angajamentele și astfel, într-un anumit fel, ne bateau joc de noi europenii”, a declarat duminică ministrul francez al afacerilor europene, Clement Beaune, vorbind la canalul de știri de televiziune LCI.

Beaune a spus că scrisoarea UE către grupul anglo-suedez ar putea duce chiar la o bătălie în instanță.

„Am trimis o notificare formală în ultimele zile, este începutul unei posibile proceduri judiciare dacă compania nu remediază lucrurile”, a spus el, adăugând că exercitarea unei presiuni asupra companiei pentru a accelera producția în Europa pare a fi o opțiune mai bună în comparație cu începerea unui proces legal, care ar necesita timp.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`