Un studiu efectuat în Chile – țară care are una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare anti-COVID-19 din America de Sud, una ce se bazează într-o proporție covârșitoare pe CoronaVac – a arătat că o singură doză nu oferă protecție împotriva infecției cu noul coronavirus. Cercetarea a evaluat efectul combinat al serului chinezesc, care reprezintă o pondere de 93% din totalul dozelor administrate în această țară, și al celui de la Pfizer-BioNTech, transmite France 24.
Studiul a fost realizat de Universitatea din Chile și a arătat că vaccinările oferă o protecție de 56,5% la două săptămâni după a doua doză, respectiv de 27,7% în primele două săptămâni. Cu toate acestea, după o singură doză administrată, eficacitatea în cele 28 de zile de până la rapel a fost de doar 3%, un procent similar cu marja de eroare dintr-o cercetare de acest gen.
Cercetătorii estimează că vaccinul chinezesc CoronaVac are o eficacitate de 54% în condiții reale – în acord cu rezultatele studiului clinic brazilian. În schimb, vaccinul de la Pfizer-BioNTech s-a dovedit a fi eficient în proporție de 94%, într-un studiu israelian.
Până acum, Chile a vaccinat anti-COVID-19 măcar cu o doză 7,07 milioane de persoane, iar 4,04 milioane au primit inclusiv rapelul. Autoritățile plănuiesc să vaccineze 15,2 milioane de locuitori.
La fel ca în alte țări din America de Sud, numărul de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 a înregistrat noi creșteri și în Chile, unde rata de infectare a depășit-o pe cea înregistrată în primul val pandemic, în 2020, cu peste 8.000 de îmbolnăviri nou depistate în fiecare zi.
„Vaccinarea scade semnificativ posibilitatea infecției, nu o elimină, dar o scade foarte mult, prin urmare trebuie să vă vaccinați”, a explicat Ennio Vivaldi, rectorul Universității din Chile, într-o conferință de presă virtuală.
Cu toate acestea, el a subliniat că prima doză singură „nu are niciun efect relevant după patru săptămâni”, ceea ce înseamnă că persoana vaccinată a fost, din toate punctele de vedere, la fel de vulnerabilă ca una nevaccinată.
Studiul a estimat că în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 75 și 79 de ani – grupă de vârstă prioritară la vaccinare în Chile – ar fi existat cu 80% mai multe infecții fără vaccinul anti-COVID-19. Pentru cei cu vârste între 70 și 74 de ani, procentajul a scăzut la 60%.