Prințul Philip, Duce de Edinburgh și soț al Reginei Elisabeta a Marii Britanii, a murit pe 9 aprilie, după ce mai multe săptămâni a fost internat în spital și a suferit o operație la inimă. Philip s-a căsătorit de tânăr cu Regina Elisabeta a II-a, în noiembrie 1947, când avea 25 de ani.
Se crede că a cunoscut-o pe Prințesa Elisabeta – titulatura pe care o avea la acel moment actuala suverană britanică – în timpul unei vizite regale pe care a făcut-o la Colegiul Naval Dartmouth, în 1939.
Logodna lor a fost anunțată în 1947, la a 21-a aniversare a Reginei. Patru luni mai târziu, pe 20 noiembrie, cei doi s-au căsătorit la Westminster Abbey. Mariajul lor a făcut înconjurul presei internaționale și s-a distins ca un eveniment fericit în negura vremurilor complicate din debutul de eră postbelică.
Primul fiu al cuplului și, totodată, succesorul la tron este Prințul Charles, care a fost adus pe lume în anul 1948. Charles a fost urmat de Anne, Andrew și, în cele din urmă, de Edward.
Cuplul regal și-a celebrat cea de-a 70-a aniversare în anul 2017.
Consortul Suveranei britanice a încetat din viață în această dimineață, la Castelul Windsor. Palatul Buckingham a făcut nefericitul anunț, în urma căruia a reacționat și Casa Regală a României.
„Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române.
După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta Ducele de Edinburg a fost o figură părintească.
Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspirație.”