Imunizarea cu vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, restricționată în Australia și Filipine

Imunizarea cu vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, restricționată în Australia și Filipine
Sursa foto: Hepta/ DPA Images / Helmut Fohringer

O nouă lovitură pentru compania farmaceutică AstraZeneca. Australia şi Filipine au decis, joi, să limiteze utilizarea serului pentru Covid-19 produs de acest brand , în timp ce Africa Union a renunţat la planurile de a cumpăra acest vaccin.

Filipine a suspendat utilizarea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de sub 60 de ani, după ce autoritatea de reglementare europeană a declarat miercuri că a găsit cazuri rare de formare de cheaguri de sânge în rândul unor beneficiari adulţi, deşi avantajele vaccinului depăşesc în continuare riscurile, potrivit news.ro.

Australia a recomandat persoanelor sub 50 de ani să primească vaccinul pentru Covid-19 al Pfizer, în locul celui al AstraZeneca, o schimbare de politică despre care a avertizat că va susţine campania de inoculare.

Țările care restricționează imunizarea cu serul împotriva COVID-19 de la AstraZeneca

Mai multe țări au ales săsuspendetotal sau parţial utilizarea vaccinului AstraZeneca, mai întâi din cauza îngrijorării privind eficacitatea la persoanele în vârstă, iar acum din cauza temerilor privind efectele secundare rare la persoanele mai tinere.

Italia s-a alăturat Franţei, Olandei, Germaniei şi altor ţări, recomandând miercuri o vârstă minimă a persoanelor vaccinate cu vaccinul AstraZeneca, iar Marea Britanie a anunţat că persoanele sub 30 de ani ar trebui să primească un alt vaccin.Coreea de Sud a suspendat, de asemenea, în această săptămână, utilizarea vaccinului la persoanele sub 60 de ani, aprobând în acelaşi timp vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson.

Africa de Sud a întrerupt, de asemenea, luna trecută, vaccinările cu vaccinul AstraZeneca, din cauza unui mic studiu care a arătat că vaccinul a oferit o protecţie minimă împotriva formelor uşoare până la moderate cauzate de varianta locală, dominantă, a coronavirusului.

India a blocat temporar pe toate exporturile majore de vaccinuri pentru Covid-19 ale AstraZeneca fabricate de Serum Institute of India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, pe măsură ce numărul de infecţii din ţară creşte.

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, potrivit unei decizii luate, joi, de specialiști, la o zi după ce Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că poate exista o legătură de cauzalitate între apariția cheagurilor de sânge și administrarea acestui ser.

România continuă să vaccineze cu AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță susține căbeneficiile vaccinării cu acest serdepășesc riscurile.

”Sunt aproximativ 10 țări europene care au decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca fără a se impune o limitare pe categorii de vârstă. Desigur, în completare cu o supraveghere extrem de atentă a tuturor reacțiilor adverse, cu o monitorizare și o investigare corectă din punct de vedere medical și cu o informare corectă a tuturor persoanelor legat de eventualele simptome de alarmă care trebuie să inducă această solicitare a unui consult medical”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`