Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu,a explicat, miercuri, în cadrul unei conferințe organizate de PwC România, că sistemul de educaţie din România duce lipsă de coerenţă, iar acestlucru trebuie remediat.
“În sistemul de educaţie trebuie consecvenţa şi coerenţă, ne-a lipsit în sistemul de educaţie din România acest lucru, coerenţa. Competenţe există, există foarte multe plusuri, dar la nivelul coerenţei am stat rău şi acest lucru trebuie remediat.(…) Legea educaţiei a fost schimbată de 117 ori în ultimii 10 ani. (…) Am modificat legea educaţiei prin introducerea noţiunii de joint degree, pentru că nu exista posibilitatea spre exemplu ca Universitatea Bucureşti să emită o diplomă comună cu cea din Sorbona”, a declarat ministrul Educaţiei, potrivit news.ro.
“Avem o oportunitate majoră şi sigur nu trebuie exagerată, dar totuşi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – suntem în plină negociere cu Comisia Europeană – am ajuns acum la 4,4 miliarde de euro din cele 30”, a mai adăugat Cîmpeanu.
“Educaţia adulţilor ar trebui să crească de la 1,3% la 47%, rata de alfabetizare digitală nu trebuie să fie mai mică de 15%, analfabetismul funcţional maximum 15%. Sistemul de educaţie din România şi alte sisteme de educaţie au această problemă a dezvoltării insuficiente a mecanismelor de recunoaştere şi certificare a competenţelor nonformale, învăţate în mediul nonformal şi mă refer aici la competenţe, de exemplu, achiziţionate prin experienţa la locul de muncă”, a completat ministrul.