România este o țară a contrastelor, cu sate fără curent electric și toaletă, oameni care trăiesc cu salariul minim sau indemnizația de șomaj, respectiv clădiri luxoase și angajați cu venituri de zeci de mii de euro lunar.IT-ul, comerțul produselor farmaceutice și activitățile sportive s-au dovedit a fi domenii cu adevărat bănoase.
Inspecția Muncii a oferit pentru Ziarul Financiar o listă cu cele mai mari salarii nete din România, în sistemul privat. Până la data de 23 martie 2021, 10 români aveau salarii lunare nete cuprinse între 19.600 și 23.200 de euro. Dintre aceștia, 5 câștigau între 21.400 și 23.200 de euro.
Cele mai mari salarii din România sunt plătite în industrii precumeditarea de produse software, comerţul produselor farmaceutice, activităţi sportive, activităţi ale sindicatelor salariaţilor şi activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.
„Aici discutăm despre 10 salarii de peste 20.000 euro lunar net. Ar trebui să fie salariile unor CEO, din cele mai importante şi bine plătite industrii ale României – aşa cum sunt de exemplu industria IT, aici dezvoltarea de soft, dar şi industria farmaceutică. Regăsim şi consultanţa în management (probabil Big4 sau similar), retail sau FMCG.
Putem observa că lipsesc industria auto, energia şi sectorul financiar-bancar, acestea fiind industrii constant în vârful topurilor salariale. Nu înseamnă însă că liderii acestor organizaţii câştigă neapărat mai puţin, ci poate că remuneraţiile lor sunt plătite în alte ţări, cu scopul optimizării fiscale. Este o practică frecventă în marile grupuri multinaţionale”, a declarat pentru sursa citatăRaluca Pârvu, business manager la BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.
În schimb, un român de rând câștigă de peste trei ori mai puțin decât media europeană și de aproape patru ori mai puțin decât un cetățean de pe continent dintr-o țară din zona euro.