Andreea Moldovan: Ivermectina nu este recomandată în tratamentul infecţiei COVID/ Fac apel la a nu se recomanda astfel de tratamente

Andreea Moldovan: Ivermectina nu este recomandată în tratamentul infecţiei COVID/ Fac apel la a nu se recomanda astfel de tratamente
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Medicul infecționistAndreea Moldovan a precizat, la Digi 24,că nu recomandă populației să ia Ivermectina ca tratament pentru COVID-19.

„Practic, automedicaţia este deficitară şi periculoasă în orice domeniu, cu atât mai mult cu cât este vorba de infecţia COVID şi este o formă acum mult mai agresivă, au apărut alte tulpini care circulă. Acest tratament cu Ivermectină a fost încercat, este descris în mai mute studii, dar din punctul de vedere al dovezilor ştiinţifice el încă nu este convingător ca eficace şi nu are acele indicaţii de utilizare în patologia umană.

Aş da un exemplu care mi se pare sugestiv. Faptul că el este folosit în medicina veterinară, animalele care sunt sacrificate după tratament cu antibiotice au interdicţie de a li se consuma produsele timp de 7 zile. Pentru Ivermectină este timp de 28 de zile, deci clar este un tratament cu toxicitate pentru organismul care îl primeşte. Dar pentru COVID, deocamdată tot ce avem la dispoziţie, chiar dacă au circulat extrem de multe studii pe net (…) nu este recomandat în tratamentul infecţiei COVID. Nu îl luaţi, pentru că este un medicament care nu vă ajută, ci doar poate să întârzie acea prezentare la medic”, a declarat Andreea Moldovan, luni seară, la Digi 24, potrivt news.ro.

„Pur şi simplu cred că fiecare dintre noi trebuie să facă ceea ce ştie să facă. Eu nu o să repar niciodată o maşină, pentru că nu mă pricep, la fel cum nici nu voi opera în sfera ORL pentru că nu ştiu să operez în sfera ORL. Pe de altă parte, ceea ce stăpânesc este partea de boli infecţioase. Recomand şi rog şi indic şi solicit ca cei care ştiu să trateze infecţia COVID să o facă pe protocol, pe kit, pe tot ce trebuie. Cei care nu au această competenţă şi care nu se bazează pe nişte dovezi medicale, ştiinţifice, clare să nu o facă, pentru că fac mai mult rău.

Aş vrea să ne gândim cu toţii la acele flyere cu tratamente care circulă în populaţie şi sunt mai mult decât frumos redactate şi foarte lizibile în care sunt o grămadă de medicamente recomandate care nu au efect. Cele care nu au efect le poţi lua ca placebo. Dar problema este că printre aceste medicamente se strecoară, de multe ori, şi unele care pot să fie cu efecte adverse redutabile asupra unui organism deja afectat de infecţie. Şi atunci fac apel la a nu se recomanda astfel de tratamente şi cred că oamenii trebuie să fie conştienţi că există anumite categorii medicale, anumiţi medici care pot să îi ajute cu o prescriere corectă a tratamentului”, a adăugat Moldovan.

Organizația Mondială a Sănătății nu a recomandatadministrarea Ivermectinei în cazul pacienților infectați cu COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţiia transmis o interdicție în ceea ce privește administrareaIvermectineiîn cazul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, cu excepţia studiilor clinice.

„Recomandarea noastră este de a nu se utilizaIvermectinapentru pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19. Recomandarea se aplică indiferent de nivelul de gravitate sau de durata simptomelor”,a declarat Janet Diaz, coordonatoarea echipei clinice însărcinate cu combaterea COVID-19 din cadrulOMS, potrivitAgerpres.

Ea a subliniat că excepţia de la această recomandare, care se bazează pe nivelul actual al datelor furnizate de cercetările ştiinţifice, vizează doar studiile clinice.

Folosoirea popularului antiparazitant a fost intens dezbătutăîn ultima perioadă, dar, potrivit unui comitet de experţi de laOMS, datele furnizate de studiile clinice desfăşurate pentru a măsura eficacitatea acestui medicament împotriva COVID-19 nu au furnizat rezultate convingătoare.

Nici Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu recomandăutilizarea ivermectinei în prevenirea sau tratarea Covid-19

RecomandareaOMSvine la scurt timp după cea formulată de Agenţia Europeană pentru Medicamente.

„În urma unor articole apărute recent în presă legat de utilizarea ivermectinei, EMA a analizat cele mai recente dovezi din studii de laborator, studii observaţionale, studii clinice şi meta-analize. Studiile de laborator arată că ivermectina poate bloca replicareaSARS-CoV-2 (virusul care cauzează Covid-19), dar la o concentraţie mult mai mare decât cele la care se ajunge prin dozele autorizate în prezent. Rezultatele din studiile clinice sunt variate, unele arătând niciun beneficiu, iar altele, un potenţial beneficiu. Cele mai multe dintre studiile analizate de EMA au fost mici şi au avut limitări suplimentare, inclusiv scheme terapeutice cu diferite dozaje şi folosirea concomitentă a altor medicamente. EMA a concluzionat că dovezile disponibile în prezent nu sunt suficiente pentru a susţine folosirea ivermectinei pentru Covid-19 în afara studiilor clinice”, potrivit EMA.

De asemenea,Alexandru Rafila a vorbit despre ivermectină,avertizând că ”efectul poate să fie deosebit de toxic”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`