În contextul dezbaterilor privind testarea COVID în unitățile de învățământ, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, pentru B1 TV, că doar 18% din școlile din România au cabinete medicale.
Declarațiile au fost făcuteîn emisiunea”Dosar de politician”, moderată deSilviu MănăstirepeB1 TV.
Duminică dimineață, ministrul Educației a scris că, în opt săptămâni de școală, au fost folosite mai puțin de 2% din testele antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea COVID în școli. Acesta a identificat două cauze, una legată de personalul medical insuficient, cealaltă de disponibilitatea părinților de a accepta astfel de teste. Soluția propusă de ministru era utilizarea testelor non-invazive, dar a renunțat la idee după ce Ministerul Sănătății i-a comunicat faptul că acestea nu sunt relevante.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Poate că nici noi, nici Ministerul Sănătății nu am făcut suficient de mult pentru promovarea importanței și necesității testării în școli. E posibil, va trebui să insistăm și mai mult.
Milionul de teste nefolosit să fie folosit pentru testarea adulților. E o nevoie de testare atât de mare în rândul societății românești, încât sunt sigur că-și găsesc aplicabilitate și utilitate. Nu sunt ale Ministerului Educației, ele sunt la DSP-uri.
Dacă n-a existat cabinet medical școlar în unitatea respectivă, și doar 18% din școlile din România au cabinete medicale școlare, nu s-a putut interveni atât de repede pe cât ar fi trebuit pentru prelevarea testelor. Aici vorbeam de disponibiliatea personalului medical din DSP-uri pentru a testa când un elev prezintă simptome specifice”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, în emisiunea ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.
În cadrul aceleiași emisiuni, profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD, a afirmat că testarea rapidă în școli nu a eșuat, dar e nevoie ca părinților să li se explice mai bine că testarea COVID a copiilor e spre binele celor mici și a familiei.