Olanda a oprit temporar imunizarea anti-COVID cu vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Oxford. Decizia este valabilă până pe 7 aprilie, precizează DPA.
Inițial, vineri, autoritățile anunțaseră că suspendă vaccinarea cu acest ser doar în cazul persoanelor cu vârste mai mici de 60 de ani. După discuții purtate sâmbătă, însă, acestea au decis să suspende toate imunizările cu AstraZeneca pentru a evita risipa.
Circa 700 de persoane de peste 60 de ani urmau să primească acest vaccin în zilele următoare, dar acum programările lor au fost suspendate.
Cinci cazuri de formare de cheaguri de sânge au fost semnalate după imunizarea cu serul AstraZeneca la femei cu vârste între 25 şi 65 de ani. Una dintre ele a a decedat. Specialiștii investigează acum dacă există o legătură de cauzalitate între vaccinarea cu AstraZeneca și formarea cheagurilor de sânge.
Până acum, circa 400.000 de olandezi au primit acest vaccin.
Pe 31 martie, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că nu a identificat nicio legătură între vaccinarea cu serul AstraZeneca-Oxford și apariția tulburărilor tromboembolice. Totuși, nu exclude o legătură de cauzalitate și își va continua analizele.
„La ora actuală, supravegherea şi analiza nu au identificat niciun factor de risc specific – vârstă, sex sau antecedente medicale de coagulare a sângelui – în aceste evenimente foarte rare”, a comunicat EMA.
În acest context a vorbit și medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din țara noastră. Acesta a susținut că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca e sigur, iar beneficiile sale depășesc riscurile. Gheorghiță a mai precizat că „nu s-au identificat nişte factori de risc anteriori pentru apariţia şi dezvoltarea acelor evenimente adverse, tromboembolice”.