Raed Arafat: Un lockdown total are efect mai rapid pe partea de limitare, dar are și un impact economic mult mai serios

Raed Arafat: Un lockdown total are efect mai rapid pe partea de limitare, dar are și un impact economic mult mai serios
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, s-a arătat de părere că un lockdown total într-adevăr are un „efect mai rapid” în ceea ce privește limitarea răspândirii SARS-CoV-2, însă „are și un impact economic mult mai serios”.

Raed Arafat(DSU), despre efectele unui lockdown total și cele generate de actualele restricții anti-coronavirus

„Problema lockdown-ului total…are, într-adevăr, efect mai rapid pe partea de limitare, dar are şi un impact economic mult mai serios.Noi, mergând pe weekend la început, în weekend impactului economic este mai limitat, după care prelungim pe timpul săptămânii când se ajunge la altă incidenţă, pentru că impactul într-adevăr se suportă mai mult economic, dar în acelaşi timp, oamenii totuşi merg la lucru şi anumite activităţi funcţionează mai departe”, a declarat Raed Arafat la Digi 24, vineri seara, după ce a fost întrebat dacă nu ar fi fost mai eficient un lockdown pe o perioadă 20 de zile comparativ cu recentele restricții privind orarul magazinelor şi limitarea circulaţiei oamenilor după ora 20.00, potrivit News.ro.

Această abordare, spune șeful DSU, înseamnă că durata restricțiilor „este mai lungă” decât ar fi fost în cazul unui lockdown.

„E adevărat că asta înseamnă că durata (restricţiilor – n.r.) este mai lungă. Întrebarea care a fost, de ce am coborât ora, aici nu suntem singurii care am făcut acest lucru (…) nu ai unde să te duci la cinematograf, nu ai unde să te duci în altă parte, dar rămâne partea privată, partea celor care încalcă regula în mai multe spaţii şi unde Poliţia de mai multe ori a intrat, a amendat, dar fără un efect major. Dar poliţia a prins şi cazuri în care era un party cu 100 de oameni într-un apartament. Acum, la fiecare situaţie, există oameni care vor încerca să încalce şi acest lucru, din păcate, este un lucru observat, dar regula, în general, esteo regulă pe care o vedem în alte ţări. Sunt mai multe ţări care au avut oră de interdicţie a circulaţiei şi ora 11 sunt puţine care au avut-o”, a adăugat Raed Arafat.

Data de 2 aprilie a fost prima zi de vineri în care s-au aplicat noul interval orar pentru interzicerea circulației – sau, altfel spus, începerea carantinei de noapte de la ora 20 – și măsura privind închiderea magazinelor la ora 18 în Capitală și în orașele în care rata de infectare este cuprinsă între 4 și 7,5 la mia de locuitori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`