Raed Arafat: România are una dintre cele mai mici rate ale mortalității provocate de COVID-19. Asta ne arată că am ținut situația sub control

Raed Arafat: România are una dintre cele mai mici rate ale mortalității provocate de COVID-19. Asta ne arată că am ținut situația sub control
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, vineri, că România a controlat bine pandemia de coronavirus, dovadă fiind faptul că țara noastră are una dintre cele mai mici rate de mortalitate.

Datele prezentate de secretarul de stat la Digi24 arată că România are o rată de mortalitate din cauza COVID-19 de 12 cazuri la 10.000 de locuitori. Spre comparație, în Germania sunt 11 decese la 10.000 de locuitori, în Norvegia și Finlanda câte 10, iar în Suedia 13 decese.

SUA și Spania au raportat 17 decese la 10.000 de locuitori, Bulgaria – 19, Belgia – 20, Ungaria – 22 și Cehia – 25.

„Din păcate, avem decese în continuare și la sfîrșit, când se va trage linia, normal că aceste cifre vor crește la toate aceste țări, probabil. Dar asta ne arată că România a ținut situația sub control, foarte bine în comparație cu alte țări”, a declarat Raed Arafat, pentru Digi24.

Șerban Bubenek: Mortalitatea cauzată de COVID în România e mică

Prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat miercuri, în emisiunea ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV, că România nu stă chiar atât de rău în ceea ce privește numărul de paturi la Terapie Intensivă, problema fiind, de fapt, că e insuficient personalul medical specializat în tratarea pacienților COVID cu forme grave. Dovada că nu stăm rău e rata mică a mortalității.

„Ceea ce trebuie să vă spun e că, surprinzător, România la numărul de paturi ATI raportate nu stă foarte rău. (…) Dacă mortalitatea azi în România e mică raportat la 100.000 de locuitori, asta se datorează și acestui fapt, chiar dacă aceste paturi nu au fost toate dotate la început. (…) Problema cea mare a rămas și rămâne cea a personalului. Personalul n-am reușit să-l creștem ca număr în acești ultimi 10 – 15 ani”, a declarat Prof. dr. Șerban Bubenek, pentru B1 TV.

Datele oficiale arată că până acum SARS-CoV-2 a făcut23.819 de victime în România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`