Producătorii de vaccinuri împotriva COVID-19 au distribuit peste 85 de milioane de doze către UE și statele din Spațiul Economic European (SEE), iar alte câteva milioane sunt așteptate să sosească înainte de vară.În acest moment, patru vaccinuri anti-COVID-19 sunt autorizate pentru utilizare la nivelul blocului comunitar – cele de la Pfizer-BioNTech și Moderna, ambele având la bază o tehnologie de tip ARN mesager, respectiv cele de laAstraZeneca-Universitatea Oxford și Johnson & Johnson, cel mai recent aprobat din punct de vedere cronologic.
Cu toate acestea, notează Euronews, UE a fost criticată dur pentru distribuirea lentă a vaccinurilor, cu criticii săi afirmând că ar fi trebuit să stimuleze mai bine companiile pentru ca producția să fie majorată înainte de autorizarea vaccinurilor anti-COVID-19.
Deși în medie țările UE au distribuit o singură doză de ser la circa 11% din populațiile lor, Marea Britanie a distribuit cel puțin o doză la 45% din populația sa, în timp ce pe tărâm american ponderea este de 30%.
România este pe poziția a 7-a în statistica privind numărul de doze distribuite către statele europene. Conform datelor Euronews, țara noastră a primit 3.615.910 doze, fiind depășită la nivelul UE doar de Țările de Jos (peste 3,62 milioane de doze), Polonia (peste 6,58 milioane), Spania (peste 8,52 milioane), Italia (peste 11,43 milioane), Franța (peste 12,65 milioane) și Germania (peste 15,87 milioane).
Începând din 27 decembrie și până vineri seară, în România au fost administrate peste 3,2 milioane de doze de vaccin, dintre care cele mai multe de la Pfizer-BioNTech (aproape 2,6 milioane), iar restul de la AstraZeneca (circa 372.000) și Moderna (peste 235.000). Cele mai recente date arată că, la nivel național, au fost vaccinate anti-COVID-19 mai bine de 2 milioane de persoane, iar peste 1,1 milioane au primit inclusiv rapelul.
Comisia Europeană a convenit să perfecteze acorduri de achiziționare în avans cu producătorii de vaccinuri, ca parte din strategia de vaccinare publicată în iunie 2020. Ideea din spatele acordurilor a fost aceea de a finanța costurile inițiale pentru producătorii de ser, în schimbul unui anumit număr de doze.
UE a investit 2,7 miliarde de euro, prin instrumentul european de sprijin de urgență, pentru a finanța contractele pentru vaccinuri și s-a concentrat conturarea unui portofoliu variat de vaccinuri. Criticii susțin că întârzieri înregistrate în fazele de producție și livrare au suvernit parțial din cauza contractelor, dat fiindcă ar fi trebuit să fie prevăzute diverse penalități pentru situațiile în care companiile nu își îndeplinesc angajamentele asumate înainte de autorizarea vaccinurilor.
În ceea ce privește distribuția dozelor la nivelul blocului comunitar, Comisia Europeană a explicat că alocările au avut în vedere ponderea de populație pe care o are fiecare stat membru în populația europeană de ansamblu.
Deși cancelarul austriac Sebastian Kurz a reclamat că alocarea raportată la populație ar fi nedreaptă, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a explicat că majoritatea statelor europene au primit deja suficiente doze pentru a vaccina complet (adică inclusiv cu rapel) aproape 10% din populațiile lor.