CORONAVIRUS | Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor: 30 de cazuri de coagulare a sângelui identificate după administrarea serului AstraZeneca

CORONAVIRUS | Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor: 30 de cazuri de coagulare a sângelui identificate după administrarea serului AstraZeneca
FOTO: Hepta.ro

Autoritățile de reglementare britanice a medicamentelor a anunţat joi că a identificat 30 de cazuri rare de coagulare a sângelui după utilizarea vaccinului anti-Covid AstraZeneca, cu 25 mai multe decât raportase la jumătatea lunii martie.

Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale a declarat că nu a primit niciun astfel de rapoarte despre evenimente de coagulare în urma utilizării vaccinului făcute de BioNTech SE și Pfizer Inc, scrie Reuters.

Oficialii din domeniul sănătății au declarat că încă mai cred că beneficiile vaccinului în prevenirea COVID-19 depășesc cu mult orice risc posibil de formare a cheagurilor de sânge.

Unele țări restricționează utilizarea vaccinului AstraZeneca, în timp ce altele au reluat vaccinările, deoarece investigațiile privind rapoartele de cheaguri de sânge rare și uneori severe continuă.

Pe 18 martie, agenţia britanică de reglementare a medicamentelor a anunţat că au fost înregistrate 5 cazuri de formare de cheaguri de sânge la creier din 11 milioane de doze administrate.

Joi, dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate, a raportat 22 de cazuri de tromboză la nivelul sinusurilor cerebrale, afecţiune extrem de rară, şi 8 cazuri de coagulare asociată cu o scădere a numărului trombocitelor.

Germania: 31 de cazuri de cheaguri de sânge raportate după vaccinarea cu AstraZeneca

Și autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania a anunţat marţi că a înregistrat 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge în creier. Dintre aceste cazuri, nouă au fost fatale, după ce aceste persoane au primit vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca.

Institutul Paul Ehrlich (PEI) a declarat că a înregistrat 31 de cazuri de cheaguri în venele cerebrale – boală cunoscută ca tromboza sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST) – şi că în 19 dintre acestea a existat un deficit de trombocite sau trombocitepenie.

În nouă cazuri, persoanele afectate au murit. Cu excepţia a două cazuri, toate rapoartele se referă la femei cu vârste între 20 şi 63 de ani. Cei doi bărbaţi aveau 36 şi 57 de ani.

Agenţia Europeană a Medicamentului a transmis că nu a constatat nicio legătură de cauzalitate între vaccinul AstraZeneca şi tulburările tromboemolice

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că nu a identificat nicio legătură între vaccinarea cu serul AstraZeneca-Oxford și apariția tulburărilor tromboembolice. Totuși, nu exclude o legătură de cauzalitate și își va continua analizele. Anunțul vine în contextul în care mai multe țări au restrâns folosirea acestui vaccin în cadrul campaniilor de imunizare anti-COVID-19, pe fondul temerilor că serul poate produce cheaguri de sânge. Recent, AstraZeneca a dat un nou nume vaccinului – Vaxzevria.

EMA a transmis că, în acest stadiu, cercetările nu au permis identificarea unor eventuali factori de risc care să favorizeze formarea unor cheaguri de sânge atipice (tromboză), susceptibile să migreze pentru a bloca vase de sânge în anumite organe (embolie).

„La ora actuală, supravegherea şi analiza nu au identificat niciun factor de risc specific – vârstă, sex sau antecedente medicale de coagulare a sângelui – în aceste evenimente foarte rare”, a comunicat agenția.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`