Metrorexanunță primele decizii după acțiunea de vineri, când circulația în subteran a fost blocată de sindicaliștii de la metrou. Ștefan Paraschiv, directorul companiei, anunță, printr-uncomunicat de presă, că angajații care au participat la protestul spontan nu vor fi sancționați și nu vor fi făcute disponibilizări.
”Metrorexa finalizat prima rundă de discuții cu sindicatul. Discuțiile cu sindicatul USLM s-au finalizat marți, 30 martie, cu aceleași concluzii precum cele stipulate în procesul verbal de vineri, ziua acțiunii ilegale, care a dus la blocarea metroului.
În cadrul discuțiilor, directorul general alMetrorex, Ștefan Paraschiv, a reiterat că, la acest moment nu se vor opera disponibilizări”, se arată în comunicatulMetrorex.
Totodată, reprezentanții companiei menționează că ”situația economică a companiei va fi pe agenda unei discuții viitoare, însă ea rămâne neschimbată”.
„Metrorextrebuie să își asaneze problemele financiare. Matematica nu este subiect de negociere, iar dezechilibrele dintre venituri și cheltuieli trebuie aduse în parametrii bugetari stabiliți prin lege. De asemenea, legea nu este subiect de negociere.
Pe perioada discuțiilor cu sindicatul, acțiunea disciplinară internă la adresa participanților la acțiunea ilegala de blocare a metroului este suspendată, conform procesului verbal semnat la Prefectura București. Acesta stipulează că perioada de discuții are termen data de 5 aprilie.
Celelalte acțiuni de natură penală și cele menite să recupereze prejudiciul cauzat companiei înainteaza firesc”, se mai menționează în comunicat.
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă,declararecent, referindu-se la situația de la metrou, că variantele care există în acest moment sunt cea a reducerii de personal sau a intrării în insolvență a companiei. Asta în condițiile în care, în ultimii ani, cheltuielile salariale ale companiei s-au triplat.
”Cheltuielile sariale în ultimii ani s-au triplat. De la 300 de milioane au ajuns la 900 de milioane de lei. (…) Am vorbit cu unii angajați. În an de pandemie nu se aștepta nimeni să aibă această creștere (salarială – n.r.). Această creștere poate fi eventual acordată eșalonat. Mai există varianta reducerii de personal, sau compania, varianta cea mai neplăcută, va intra în insolvență. Nu cred că-și dorește nimeni asta, dar este o variantă”, a declarat Cătălin Drulă, la Digi 24.
Metrorexa anunțatluni că acțiunea de protest de vineri a provocat pagube de 2.826.642 lei.
„După media ultimelor trei zile de vineri, pierderile din vânzări sunt estimate la450.028 lei.Pentru angajaţii care au venit la lucru normal, dar nu au putut munci,Metrorexa plătit venituri brute de339.761de lei. Şi acestea sunt pagube provocate companiei. Şi pentru că metroul nu a circulat, compensaţia pentru serviciu public prestat nu va fi încasată. Valoarea aferentă unui număr mediu de 25.000 km se ridică la2.036.853 lei”, au transmis reprezentanțiiMetrorex, la începutul săptămânii.