Cristian Bușoi a subliniat că restricțiile anti-coronavirus sunt valabile pe o perioadă limitată de timp, context în care a subliniat că este important ca măsurile să fie logice și să ducă la scăderea pandemiei. „Așteptarea este aceea că în luna iulie vom avea cel puțin 70% din populația europeană vaccinată și mare parte din restricții vor dispărea, iar deja către a doua jumătate a lunii mai, iunie, chiar dacă nu putem renunța la toate restricțiile, situația va fi mult diferită față de astăzi”, a declarat eurodeputatul PNL, marți seară, pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat de Silviu Mănăstire ce vor protestatarii anti-restricții în opinia sa și, eventual, în opinia PNL dacă au existat asemenea discuții la vârful partidului, Cristian Bușoi a afirmat: „Nu am discutat la vârful partidului despre protestatari. Am avut ieri o ședință politică, în care, mă rog, am discutat despre situația pandemiei și despre anumite măsuri care pot fi luate. Împărtășesc total opinia domnului Robu, că unele măsuri trebuie, totuși, discutate mai îndelung. Cred că închiderea magazinelor la ora 18 nu aduce niciun beneficiu, ora 20 este o oră rezonabilă și lasă suficient timp celor care sunt activi, populației active, să poată să meargă să își facă cumpărăturile fără să genereze aglomerație, fără să genereze stres, fără să genereze anumite situații tensionate care, evident, nu își au locul și care trebuie evitate”.
Președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European a explicat că restricțiile trebuie să fie „logice” și „să ducă într-un fel la o scădere a pandemiei”.
„Nu cred, de asemenea, în carantinarea marilor orașe. Aici, lucrurile nu pot funcționa practic. În afară de faptul că creezi niște cozi foarte mari la intrarea și ieșirea din oraș, nu faci decât să îi obligi pe oameni să își facă o declarație și să pui în dificultate anumite activități economice sau anumite activități esențiale. Comunitățile mici, da, acolo se poate acționa cu eficiență și s-a dovedit că, odată acționat, numărul cazurilor de infectare și rata de infectare a scăzut foarte mult. Trebuie în continuare întărite măsurile în ceea ce privește purtarea măștii mai ales în locuri închise, dar nu numai, pentru că e greu să poți să faci o diferență uneori”, a mai spus Cristian Bușoi.
El s-a arătat de părere că „suntem într-o situație delicată în ceea ce privește starea îmbolnăvirilor”, iar „spitalele sunt destul de pline” și „secțiile de ATI riscă să fie depășite foarte curând”.
„Evident, trebuie intrat foarte dur în ceea ce privește adunările ilegale, petrecerile din apartamente sau chiar locurile supraaglomerate publice în care nu se respectă măsurile, dar altfel, sigur, populația trebuie informată, trebuie consultată, trebuie ținut cont de ceea ce se dorește și de atmosfera din societate. Nu în ultimul rând, în mod clar, trebuie să le explicăm oamenilor – și eu întăresc foarte mult acest mesaj – că dacă vorbim de aceste restricții, vorbim pe o perioadă limitată de timp”, a adăugat eurodeputatul.