Autoritățile din Berlin și Munchen opresc temporar utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca în cazul persoanelor cu vârste mai mici de 60 de ani, iar Comisia federală permanentă a vaccinurilor (Stiko) din Germania recomandă folosirea serului cu precădere la cei cu vârste care depășesc acest prag. Subiectul este abordat și în discuția purtată marți seară de ministrul federal al sănătății cu omologii săi din landurile germane.
Invocând dovezile disponibile la ora actuală și felul în care a evoluat pandemia la nivelul Germaniei, Stiko recomandă folosirea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca cu precădere la persoanele cu vârste mai mari de 60 de ani, potrivit Der Spigel.
Autoritatea medicală germană a înregistrat 31 de cazuri de cheag de sânge la creier la persoane vaccinate cu anti-COVID-19 cu serul de la AstraZeneca – care, recent, și-a schimbat denumirea în Vaxzevria.
La ora 19, în Germania, a început o discuție între ministrul federal al sănătății, Jens Spahn, și omologii săi din landurile germane, iar subiectul central este reprezentat de schimbările în administrarea vaccinului de la AstraZeneca, potrivit Deutsche Welle.
„La un moment dat, cu AstraZeneca în mod deosebit, ar trebui să operăm cu multă libertate: oricine vrea și oricine îndrăznește, ca să zic așa, ar trebui să aibă ocazia”, a declarat Markus Soder, premierul landului Bavaria. „Cu AstraZeneca pare că o nouă problemă ar trebui așteptată în fiecare zi. Și, sincer, simți asta de asemenea în percepția publică de ansamblu”, a continuat el.
Berlinul suspendă utilizarea vaccinului de la AstraZeneca atât pentru bărbați și femei cu vârste mai mici de 60 de ani deopotrivă, a precizat marți senatorul Dilek Kalayci. Ea a menționat că așteaptă un nou set de recomandări din partea autorităților de specialitate.
Anterior, spitalele din Berlin au încetat să mai vaccineze cu serul de la AstraZeneca femei cu vârste mai mici de 55 de ani, pe fondul unor suspiciuni legate de efecte adverse rare, dar destul de grave.
În anumite cazuri, pacienții vaccinați cu AstraZeneca au ajuns să dezvolte în cele din urmă forme neobișnuite de cheaguri de sânge la cap. Puținele cazuri raportate arată că femeile tinere au fost afectate în mod deosebit.
Mai multe state europene au suspendat temporar administrarea vaccinului de la AstraZeneca în cadrul campaniilor de vaccinare anti-COVID-19, după ce au fost semnalate o serie de evenimente trombotice la persoane care au primit doze din acest ser. În 18 martie, Agenția Europeană a Medicamentului a dat un verdict pozitiv șia reconfirmat că vaccinul companiei anglo-suedeze este sigur și eficient.