Vaxzevria, noul nume al vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca. EMA a acceptat solicitarea de schimbare a denumirii

Vaxzevria, noul nume al vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca. EMA a acceptat solicitarea de schimbare a denumirii
Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago PrudêNcio

Vaccinul anti-COVID-19 produs de compania farmaceutică AstraZeneca se numește acum Vaxzevria, a anunțat agenția medicală suedeză Lakemedelsverket, invocând date de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca are un nou nume: Vaxzevria

Serul în sine a rămas neschimbat, însă agenția suedeză consideră că schimbarea de nume este importantă, având în vedere că generează și alte efecte, cum ar fi o nouă etichetare și o nouă împachetare, transmite The Brussels Times.

Schimbarea numelui în Vaxzevria a fost aprobată de EMA în 25 martie, în urma unei aplicații depuse de compania AstraZeneca.

Vaccinul anti-COVID-19 produs de compania farmaceutică anglo-suedeză a fost subiectul mai multordiscuții intense după momentul în care a primit undă verde din partea EMA, în finalul lunii ianuarie.

Imediat după autorizarea vaccinului la nivelul UE, mai multe state europene au impus diverse limită de vârstă pentru administrarea sa, în așteptarea mai multor date de specialitate.

Ulterior, în debutul lunii martie, câteva state europene au suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca, pe fondul suspiciunilor legate de apariția unor cazuri de tromboză la persoanele imunizate cu acest ser.

În 18 martie, EMA a dat un verdict pozitiv și a reconfirmat că serul AstraZeneca este sigur și eficient, precizând că beneficiile administrării depășesc riscurile posibile, dar și că va continua să investigheze subiectul.

În plus, compania AstraZeneca a stârnit discuții la nivelul UE și din cauză că a redus în mod repetat livrările promise blocului comunitar, ceea ce a escaladat tensiunile între Londra și Bruxelles.

Vaccinul AstraZeneca, denumit Vaxzevria la ora actuală, se numără printre cele trei seruri folosite până în prezent în cadrul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România, celelalte fiind Pfizer-BioNTech și Moderna. În luna aprilie, țara noastră ar putea primi și o primă tranșă de doze de la Johnson & Johnson.

Campania națională de vaccinare anti-COVID-19 a început în 27 decembrie 2020, iar de atunci și până marți seară pe teritoriul României au fost administrate peste 3 milioane de doze, la un număr de peste 1,99 milioane de persoane, conform datelor oficiale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
19:29 - Bogdan Matei (PSD), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Luni vom avea o ședință a grupurilor reunite și vom stabili. Eu nu cred că este oportună o astfel de lege
19:12 - Alexandru Dimitriu (USR): Iohannis seamănă tot mai mult cu Piedone (VIDEO)
19:06 - Care sunt cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea sistemului imunitar? Ce trebuie să consumăm în această perioadă
18:51 - Câte clase are, de fapt, Sorin Bontea. Juratul de la MasterChef a recunoscut totul: „Bucătăria m-a ales pe mine”
18:46 - Lasconi: S-a ajuns la un record istoric de împrumuturi. Ciolacii nu au de gând să oprească această risipă. Dacă îi lăsăm să câștige alegerile, de anul viitor vom avea cu toții taxe și prețuri și mai mari