Testarea și vaccinarea împotriva COVID-19 se vor face și în farmacii

Testarea și vaccinarea împotriva COVID-19 se vor face și în farmacii
pixabay

Testarea și vaccinarea împotriva COVID-19 se vor face și în farmacii, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată în ședința de Guvern de luni.

Testarea și vaccinarea împotriva COVID-19 se vor putea face și în farmacii

Printre motivele luate în calcul pentru această decizie, Guvernul enumeră “asigurarea unui acces neîntrerupt și nediscriminatoriu al asiguraţilor la servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale necesare pentru diagnosticarea, tratarea şi monitorizarea bolilor, inclusiv a celor cu impact major asupra stării de sănătate, precum și pentru justificarea cheltuielilor astfel încât să se realizeze un control al costurilor în unitățile sanitare, ţinând cont de necesitatea justificării cheltuielilor în unităţile sanitare cu paturi care acordă servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă pentru pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19, pentru care decontarea se face la nivelul cheltuielilor efectiv realizate, pentru a asigura sustenabilitate în contextul epidemiologic actual”

Ordonanța de Urgență privind stabilirea unor măsuri în contextul evoluției situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 adoptată de Guvern prevede modificarea Legii farmaciei în acest sens:

ART. 17 – La articolul 2, alineatul (1) din Legea farmaciei nr.266/2008, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 85 din 2 februarie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, litera g) se modifică și va avea următorul cuprins:

„g) măsurarea unor parametri biologici, efectuarea de teste în scop de diagnostic și administrarea de vaccinuri, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.”

Medicii de alte specialităţi decât boli infecţioase sau ATI vor putea îngriji pacienţi COVID-19

Ordonanța prevede și faptul că medicii de alte specialităţi decât boli infecţioase sau ATI vor putea îngriji pacienţi COVID-19, cu respectarea protocoalelor medicale, fără să răspundă pentru malpraxis.

Potrivit art. 19 al proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, medicii de orice specialitate pot acorda asistenţă bolnavilor de COVID-19, în limita protocolelor aprobate de Ministerul Sănătăţii. În urma acestei modificări, medicii care nu sunt specializaţi în infecţioase sau ATI nu vor răspunde pentru eventuale daune. Răspunderea va exista doar dacă s-au efectuat proceduri şi s-au aplicat tratamente în afara protocoalelor.

Art.19 (1) Pe durata stării de alerta declarată potrivit Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, medicii prevăzuți la art.386 alin.(1) și (11 ) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările și completările ulterioare pot acorda asistență medicală în afara specialității, persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în baza și în limitele protocoalelor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului sănătății, potrivit art.16 alin.(1) lit.g) din Legea nr.95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care se publică în 9 Monitorul Oficial al României, Partea I în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

(2) Medicii prevăzuți la alin.(1) nu sunt răspunzători pentru daunele și prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfășurate în condițiile alin.(1)„, se arată în proiectul de OUG.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`