Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre restricțiile anti-coronavirus din țară, luni, pe B1 TV, și a declarat că măsurile pentru combaterea pandemiei „nu sunt gândirea unei singure persoane”, precum și că acestea au fost comparate cu cele implementate în alte țări. Oficialul, care a vorbit și despre situația din Capitală, a adăugat că înțelege că populația este obosită, însă a subliniat că, spre deosebire de anul trecut, „avem o lumină la capătul tunelului”, campania de vaccinare anti-COVID-19.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat de Tudor Mușat la „Actualitatea” dacă este de așteptat ca Municipiul București să atingă în curând pragul de 7,5 la mie în ceea ce privește incidența, Raed Arafat a declarat: „Astăzi e 7,06. Dacă continuă să crească, atunci poate în câteva zile vom ajunge la 7,5. Dacă ajungem acolo, clar că se vor aplica măsurile extinse, ce înseamnă că măsurile de weekend se aplică și în timpul săptămânii, însă am auzit paradigma, sau narativul, care zice că în alte țări au aplicat măsuri de restricții și n-a scăzut – întrebarea este, oare dacă nu le aplicau, unde erau acum? Asta trebuie să se înțeleagă, că măsurile pe care le-au aplicat celelalte țări erau ca să mențină situația măcar sub control și să nu scape și să ajungă la o situație total incontrolabilă. Că au reușit unii să scadă și să revină cât de cât mai aproape de unde erau înaintea acestui val sau alții au păstrat valul cu creșteri foarte mici, asta tot este un efect al măsurilor pe care le-au luat”.
„Mai e un lucru pe care trebuie să îl subliniem, pentru că măsurile luate în România noi le-am comparat cu alte țări. În primul rând, trebuie să se înțeleagă că măsurile luate în România nu sunt nici emanația unei singure persoane, nici gândirea unei singure persoane. Aici s-a parcurs un drum să se ajungă la această formulă pe care o avem acum. Deci am avut solicitare de la INSP, care avea măsuri chiar mai dure. A fost discuție în Grupul Tehnico-Științific, s-au trimis propunerile la CNSU, s-au discutat, s-au analizat, s-au cântărit măsurile și după care s-a ajuns la măsurile pe incidențe, pe care le avem acum. Unele măsuri mai restrictive s-a luat decizia să nu se mai pună la acest moment”, a adăugat șeful DSU.
Oficialul s-a arătat de părere că nimeni nu poate susține că în România s-au luat măsuri exagerate sau care nu pot fi suportate de populație.
„Nimeni nu poate să vină să spună că se exagerează sau că sunt luate măsuri care sunt exagerate, care sunt măsuri de restricție care nu pot fi suportate. Înțeleg foarte bine că populația e obosită și, credeți-mă, cu toții înțelegem asta. La toți, viața a fost afectată. Am trebuit cu toții să schimbăm modul de viață, dar de data asta, comparativ cu ce era anul trecut, avem o lumină la capătul tunelului și asta este vaccinarea”, a mai spus secretarul de stat Raed Arafat, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.
Cele mai recente date oficiale arată că în România, până luni seară, au fost vaccinate împotriva COVID-19 un număr de peste 1,96 milioane de persoane, dintre care mai bine de un milion au primit inclusiv rapelul.