Parchetul de la Minsk a deschis un dosar penal pe numele opozantei belaruse Svetlana Tihanovskaia, care este suspectată de pregătirea unui act terorist, a relatat luni agenția de presă Belta,citându-l pe procurorul-general belarus Andrei Shved, potrivit Reuters.
Svetlana Tihanovskaia a candidat la alegerile prezidențiale belaruse din august 2020, iar la puțin timp după scrutin a fugit în Lituania și a cerut înlăturarea lui Aleksandr Lukașenko de la putere.
În urma alegerilor prezidențiale din august 2020, Aleksandr Lukașenko a fost acuzat că a fraudat scrutinul, astfel că în Belarus au fost organizate proteste-anti-regim de mare amploare.În lunile ce au urmat, manifestațiile au continuat, iar liderul autoritar de la Minsk s-a confruntatcu cea mai mare provocare din cei aproape 27 de ani petrecuți la putere.
Autoritățile belaruse susțin că, săptămâna trecută, au arestat un bărbat care pregătea explozii la Minsk și la o unitate militară din apropiere de Borisov. Procurorii susțin că în incident ar fi implicată și opoziția – o acuzație pe care opoziția o neagă vehement.
Astfel, luni, procurorul-general belarus Andrei Shved a acuzat-o pe Svetlana Tihanovskaia că a fost implicată în pregătirea atacurilor teroriste, însă oficialul nu a oferit și alte detalii. În acest context, parchetul belarus a precizat că va cere extrădarea opozantei.
În toamna anului trecut, un jurnalist și activist al minorității poloneze din Belarus a vorbit, în exclusivitate pentru B1.RO, despre pericolele la care se supun cei care îl critică în mod liber pe Aleksandr Lukașenko. De altfel, Andrzej Poczobout este unul dintre cei care au suferit din cauza represiunii regimului de la Minsk.
„În urma alegerilor prezidențiale frauduloase din Belarus, cetățenii s-au confruntat cu un val de represiune fără precedent orientat în special împotriva jurnaliștilor. Acest lucru a fost cauzat în primul rând de dorința dictatorului Aleksandr Lukashenko de a prelua controlul deplin asupra mijloacelor de informare în masă, de a subjuga practic mass-media. Prin urmare, jurnaliștii independenți au fost bătuți, împușcați, le-au fost rupte oasele și le-au fost scoși dinții. Totul a fost pus la cale de către regim pentru a intimida pe cei care se opun. Astăzi, orice jurnalist care activează în Belarus, chiar și jurnaliștii străini, nu esteprotejat de represiunea serviciilor speciale”, a spus Andrzej Poczobut, despre situația din Belarus.