Circulația metroului, blocată de protestul sindicaliștilor. Cătălin Drulă: Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea privilegiilor. E o palmă dată întregii Românii (FOTO)

Circulația metroului, blocată de protestul sindicaliștilor. Cătălin Drulă: Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea privilegiilor. E o palmă dată întregii Românii (FOTO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Circulația metroului bucureștean a fost blocată, vineri dimineață, din cauza unui protest spontan al sindicaliştilor, care au coborât, la staţia Piaţa Unirii, chiar pe calea de rulare. Așezați pe șine, oamenii au început să strige: ”Demisia!”, ”Hoţii!” şi ”Unitate”.

Compania Metrorex a transmis că sindicaliștii au o serie de revendicări, dar până acum au refuzat orice dialog.

Protestul are loc la o zi după ce conducerea Metrorex a somat firma sindicatului, condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi, să dezafecteze până pe 2 aprilie cel târziu spațiile comerciale pe care le administrează în stațiile de metrou. Aceste spații au ajuns să fie administrate de către sindicat, care încasează 75% din chirii, însă contractul efectiv a expirat încă din 2018. Sindicatul e condus de Rădoi de mai bine de 20 de ani. Ion Rădoi e în conflict deschis cu actualul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR-PLUS), care a trimis recent Corpul de control și a descoperit numeroase nereguli.

Cătălin Drulă a transmis că protestul spontan de azi e o „acțiune ilegală”. „Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri”, a mai scris Drulă, într-o postare pe Facebook.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Protest spontan, vineri dimineață, la metrou. Circulația trenurilor, blocată de sindicaliști

„În dimineaţa zilei de 26 martie, reprezentanţi ai sindicatului USLM au organizat un protest spontan în staţia Piaţa Unirii. Aceştia au coborât în tunel, pe calea de rulare,şi au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri. Aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex”, a transmis compania.

Metrorex susține că sindicaliștii au ignorat invitațiile sale la dialog.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Din cauza acţiunii sindicatului, dar mai ales pentru siguranţa membrilor acestuia, care se află pe calea de rulare, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri. Pe această cale dorim să adresăm scuze bucureştenilor şi îi rugăm să înţeleagă că, deşi considerăm acţiunea sindicală nejustificată, nu putem risca viaţa unor oameni”, a mai comunicat Metrorex.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Reacția ministrului Cătălin Drulă la protestul spontan de la metrou

„O acțiune ilegală dă peste cap viața unui întreg oraș

Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri.

Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureștean este o palmă dată întregii Românii.

Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex. Ci de toți contribuabilii care susțin prin subvenție de la bugetul național activitatea și, evident, salariile de la companie.

Oamenii onești care lucrează la metrou au venit în această dimineață să muncească în folosul călătorilor. Pentru ei am toată aprecierea.

Nu vă lăsați amăgiți: miza ocupării ilegale a unor șine de metrou nu o reprezintă binele angajaților.

Nu, miza o reprezintă afacerile oneroase cu închirierea de spații comerciale. E dincolo de orice bănuială având în vedere notificarea trimisă ieri pentru evacuarea spațiilor ocupate ilegal după expirarea contractului dintre Metrorex și firma sindicatului USLM în 2018.
O firmă, un sindicat vor neapărat să căpușeze Metrorex în liniște, în continuare.

Cu legea de partea noastră nu vom da înapoi”, a scris ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, pe Facebook.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Neregulile constatate de Corpul de control al ministrului Transporturilor la Metrorex

Recent, Cătălin Drulă a declarat că firma sindicatului controlat de Ion Rădoi (în fotografii) ocupă abuziv spațiile de la metrou, asta deoarece contractul a expirat încă din 2018, şi le subînchiriază către terţi, deşi statutul Metrorex interzice subînchirierea lor.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos /George Călin

Raportul recent întocmit de Corpul de control al ministrului Transporturilor mai arată că niciunul dintre spaţiile comerciale construite după 2010 nu are aviz ISU, că unele îngreunează accesul la hidranţi, iar altele aglomerează căi de evacuare în caz de urgenţă.

Documentul mai arată că, sporul „de tunel”, în cuantum de 20-40%, e primit de toți angajații, inclusiv de cei care nu au coborât niciodată în subteran. De altfel, raportat la valoarea totală a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, în sumă de 270,08 milioane lei, valoarea totală a sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei (87%).

Raportul Corpului de control mai arată că Metrorex a achitat facturi sindicatului de peste 4 milioane lei, fără a fi încheiat un contract în acest sens. Mai mult, la nivelul Metrorex s-au încheiat mai multe contracte de asociere în participaţiune dezavantajoase pentru compania de stat din punct de vedere financiar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)