Israel: Peste jumătate din populație a primit deja două doze de vaccin contra Covid-19

Israel: Peste jumătate din populație a primit deja două doze de vaccin contra Covid-19
foto simbol: Hepta.ro / foto: Hepta.ro / DPA Images / Allison Dinner

Vaccinarea cu două doze împotriva COVID-19 a depășit deja jumătate din populație în Israel. Nu mai puțin de 9,3 milioane de iraelieni au finaliat schema de vaccinare împotriva noului coronavirus, de departe una dintre cele mai de succes campanii de imunizare.

Peste jumătate de iraelieni au primit deja a doua doză de vaccin COVID

Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății, Yuli Edelstein, care a continuat să recomande cetățenilor să repecte în continuare toate recomandările astfel încât pandemia să fie învină.

Distribuția vaccinului Pfizer a început în Israel în decembrie, fiind eligibili toți cetățenii de peste 16 ani. Cei care îl primesc sunt considerați imunizați împotriva bolii la o săptămână după rapel.

Bilanțul vaccinării în Israel arată astfel: 5,2 milioane de israelieni au primit cel puțin o doză, iar 4,65 milioane au primit și rapelul. În această țară sunt active 12.866 de cazuri, 483 fiind forme grave, cel mai redus nivel din ultimele 3 luni.

De la începutul pandemiei și până acum, Israelul a raportat 830.000 de infecții cu Sars-Cov-2 și 6.154 de decese.

Campania de vaccinare a avut și o puternică emnificație politică, din perspectiva alegerilor parlamentare. Partidul Likud, al premierului israelianBenjamin Netanyahu, a înregistrat o victorie la limită în alegerile parlamentare, potrivit sondajelor de opinie de la ieșirea de la urne. Astfel, Netanyahu nu are nicio garanție că va avea numărul necesarde mandate ca să poată forma viitorul Guvern. Acesta esteal patrulea rând de alegeriparlamentare care au loc înIsraelîn ultimii doi ani.

Vaccinarea la persoanele sub 16 ani

Oficialii și experții israelieni sunt de acord că imunitatea în masă nu poate fi atinsă fără vaccinarea sub 16 ani. Studiile clinice pe vaccinul COVID-19 Pfizer nu sunt încă finalizate, dar aceasta este departe de a fi cea mai dificilă parte a acestuia.

În câteva luni, dacă totul merge conform planului, se așteaptă ca sistemul de sănătate publică israelian să intre într-o nouă fază în campania sa de vaccinare împotrivacoronavirusului și să înceapă vaccinarea a aproximativ 600.000 de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, scriehaaretz.com.

În urma campaniei de vaccinare a celor 16 ani și peste, de data aceasta provocarea nu este una logistică și nu implică nicio incertitudine cu privire la disponibilitatea vaccinului . În schimb, ceea ce urmează este un efort de relații publice pentru a explica importanța vaccinării destinatarilor sau, în acest caz, părinților lor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`