Valeriu Gheorghiță: Ne interesează în mod deosebit ca personalul medical să crească raportarea reacțiilor adverse, pentru a avea date concludente despre astfel de cazuri (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: Ne interesează în mod deosebit ca personalul medical să crească raportarea reacțiilor adverse, pentru a avea date concludente despre astfel de cazuri (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a precizat că în perioada următoare va fi organizat un demers pentru a crește nivelul de conștientizare a importanței raportării reacțiilor adverse în rândul profesioniștilor din sănătate.

Valeriu Gheorghiță, despre raportarea reacțiilor adverse la vaccinarea anti-COVID-19

„Vreau să vă spun că toate demersurile noastre, încă de la debutul campaniei de vaccinare, au fost pentru încurajarea și crearea posibilității pentru orice persoană care este vaccinată să poată să raporteze reacțiile adverse. Mai mult decât atât, link-ul pentru raportarea reacțiilor adverse este postat în momentul de față și pe site-ul Roaccinare, așa încât fiecare persoană, la momentul programării, poate să vizualizeze și link-ul la care poate să facă această raportare de reacții adverse. În perioada următoare, vom organiza un demers prin care vom crește nivelul de conștientizare a importanței raportării reacțiilor adverse în rândul profesioniștilor din sănătate, așa încât ceea ce ne interesează în mod deosebit este ca personalul medical să crească raportarea reacțiilor adverse, așa încât atunci când vorbim de reacții adverse raportate să putem avea date concludente vizavi de cazurile de reacții adverse raportate”, a precizat oficialul, în conferința de presă organizată marți.

Mesajul președintelui CNCAV vine în contextul în care, recent, spunea că este convins că există o subraportare a reacțiilor adverse, astfel că nu este cunoscută adevărata lor frecvență. Totuși, se arăta de părere că nu sunt reacții adverse grave care să fie necunoscute.

„În platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului, uitându-ne pe reacţiile adverse, mai mult de două treimi din ele sunt raportate de pacienţi. Până într-o treime sunt raportate de către profesioniştii din sănătate. (…) Sunt convins că avem o subraportare a reacţiilor adverse şi că evident nu cunoaştem adevărata frecvenţă a reacţiilor adverse pentru toate cele trei tipuri de vaccinuri”, afirma el, la Digi 24, adăugând căeste vorba despre reacții adverse „comune, minore”, care fie au fost „trecute cu vederea”, fie nu au fost atât de severe încât persoanele vaccinate să ajungă la spital.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)