Nelu Tătaru: Propunerea Comisiei Europene privind certificatul comun va evita crearea a două categorii: vaccinaţi şi nevaccinaţi

Nelu Tătaru: Propunerea Comisiei Europene privind certificatul comun va evita crearea a două categorii: vaccinaţi şi nevaccinaţi
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că certificatul european propus de Comisia Europeană pentru COVID-19, va permite reluarea liberei circulaţii între statele membre UE şi va evita, totodată, crearea a două categorii: vaccinaţi şi nevaccinaţi.

Ce spune Nelu Tătaru despre introducerea adeverințelor privind COVID-19

„Libera circulaţie reprezintă unul din drepturile fundamentale ale cetăţenilor Uniunii Europene. Comisia Europenă a lansat propunerea de a avea un certificat comun european, care să ateste vaccinarea, dezvoltarea naturală a anticorpilor împotriva COVID-19 sau testul PCR. Certificatul va facilita reluarea liberei circulaţii între statele membre UE.

Apreciez că propunerea Comisiei Europene va evita crearea a două categorii: vaccinaţi şi nevaccinaţi, oferind totodată posibilitatea cetăţenilor să opteze asupra modului în care atestă că nu sunt infectaţi cu noul coronavirus. Revenirea la normalitate depinde doar de noi, de disciplina noastră şi de modul în care alegem să ne comportăm. Ştiu cât de nerăbdători suntem cu toţii pentru a călători, însă să nu uităm că sănătatea trebuie să fie întotdeauna pe primul loc”, aafirmat Nelu Tătaru, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Premierul Florin Cîțu a precizat că așa cum arată adeverințele electronice verde care permit călătoriile în interiorulUEîn contextul pandemiei nu aduce mari chimbări regulilor de circulație a persoanelor. Premierul a precizat că și până acum era permisă deplasarea pe baza testelor negative:

“Este vorba despre mai multe forme care au existat și anul trecut. Au existat țări care au acceptat și teste, așa cum și noi acceptăm persoane care vin din afaraUEși care sunt testate. Nu văd o problemă aici. Noi vorbeam despre un pașaport care nu există în acest moment și nu a fost aprobat nicăieri”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Ce va conține adeverința privind COVID-19

Această adeverință va conținetrei informații importante: va fi o dovadă că posesorul său a fost vaccinat împotriva noului coronavirus, că a fost testat negativ pentru COVID-19 sau că s-a vindecat de infecția provocată de SARS-CoV-2.

”Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea”, se arată în comunicatul citat.

”Adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor”, se mai menționează în comunicatul Comisiei Europene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:28 - Când trebuie să renunți la cauciucurile de vară și să le montezi pe cele de iarnă. Ce spune legea
18:26 - Panourilor fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI