CORONAVIRUS | Studiu: Femeile însărcinate vaccinate transmit protecția bebelușului

CORONAVIRUS | Studiu: Femeile însărcinate vaccinate transmit protecția bebelușului
FOTO: Pixabay.com

Femeile gravide vaccinate împotriva COVID-19 ar putea transmite protecția copiilor lor, potrivit unui nou studiu realizat în Israel.

Potrivit cercetărilor efectuate în februarie, anticorpii au fost detectați la toate cele 20 de femei cărora li s-au administrat ambele doze de vaccin Pfizer / BioNTech în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină și la nou-născuți, prin transfer placentar.

„Constatările noastre subliniază faptul că vaccinarea femeilor însărcinate poate oferi protecție maternă și neonatală de infecție cu SARS-CoV-2”, transmite studiul citat de Reuters.

Constatările cercetătorilor de la Centrul Medical Hadassah-Universitatea din Ierusalim au fost postate luna aceasta pe medRxiv – un serviciu de distribuție online pentru manuscrise de cercetare nepublicate care nu au fost supuse unei evaluări inter pares – și raportate de presa israeliană marți.

Autorii au remarcat dimensiunea redusă a studiului și au spus că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua efectul vaccinării în diferite stadii ale sarcinii, precum și siguranța și eficacitatea diferitelor vaccinuri disponibile acum.

Unul dintre cercetători, Dana Wolf, a fost citat de Jerusalem Post spunând că grupul va începe acum să analizeze cât timp vor dura anticorpii declanșați de vaccinări la copii.

Pfizer şi BioNTech au anunţat că încep studii clinice ale vaccinului anti-Covid pe femeile însărcinate

Pfizer Inc și BioNTech SE au declarat luna trecută că au începutun studiu internațional de 4.000 de voluntari pentru a evalua siguranța și eficacitatea vaccinului COVID-19 la femeile însărcinate sănătoase.

Compania își dorește înscrierea a aproximativ 4.000 de femei însărcinate în aceste studii, care vor include persoane din SUA, Argentina, Canada, Chile, Mozambic, Africa de Sud, Spania şi Marea Britanie.

Cercetătorii vor monitoriza eventualele efecte secundare negative la femei, inclusiv avortul spontan.

Mai mult, vor fi eligibile femeile cu vârste de peste 18 ani care au sarcini de 24 până la 34 de săptămâni, primele doze fiind administrate în SUA, a precizat Pfizer.

„Din tot ceea ce vedem până acum de la femeile însărcinate care au făcut vaccinul, nu există semnale că ar exista probleme”, a afirmat Stacey Stewart, președintele March of Dimes.

Există însă dovezi că boala Covid-19 poate afecta femeile însărcinate. Acestea prezintă un risc crescut de complicații, inclusiv nașterea prematură. Studiul va urmări și nou-născuții timp de șase luni de la naștere pentru a vedea dacă anticorpii de la mamă se transferă la copii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`