Mircea Iliescu, cercetător la Cambridge: Științific nu există nicio legătură între vaccinul AstraZeneca și acele cheaguri de sânge. EMA spune că beneficiile depășesc riscurile (VIDEO)

Mircea Iliescu, cercetător la Cambridge: Științific nu există nicio legătură între vaccinul AstraZeneca și acele cheaguri de sânge. EMA spune că beneficiile depășesc riscurile (VIDEO)
foto: Hepta.ro / DPA Images / Dipayan Bose

Mircea Iliescu, cercetător la Universitatea Cambridge, a comentat decizia anumitor state europene de a suspenda vaccinarea anti-COVID-19 cu serul de la AstraZeneca și Universitatea Oxford, după ce au fost semnalate cazuri de tromboze. El susține că din punct de vedere științific, în acest moment, nu există nicio legătură între vaccinul anglo-suedez și acele cheaguri de sânge.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Științific nu există nicio legătură între vaccinul AstraZeneca și acele cheaguri de sânge, susține Mircea Iliescu, cercetător la Cambridge

Întrebat de Tudor Mușat la „Actualitatea”, luni, pe B1 TV, cum ar trebui gestionată chestiunea vaccinării cu serul AstraZeneca, Mircea Iliescu a declarat: „Este o situație nefericită, în sensul în care deja în momentul în care anumite țări au suspendat acest proces oamenii vor fi foarte suspicioși, chiar dacă, repet, momentan nu avem o legătură. Științific nu există nicio legătură între vaccin și acele cazuri de cheaguri de sânge, asta trebuie spus, e foarte important de spus. Avem milioane de oameni vaccinați cu AstraZeneca și în Marea Britanie cel puțin n-au fost aceste efecte secundare, și în Europa sunt foarte puține. Este o situație nefericită, pentru că țările trebuie să investigheze. Nu pot să vorbesc în numele Germaniei, Franței sau al altei țări, chiar și a României, să spun de ce au suspendat procesul. Bănuiesc că dintr-o precauție extremă au hotărât să îl suspende, dar au datoria ca atunci când vor afla cel mai probabil că nu există nicio legătură să încerce să ofere din nou încredere oamenilor. Pentru că acum, încrederea este zdruncinată. Sigur, oamenii, când sunt suspicioși deja, devin și mai suspicioși la astfel de știri”.

„Trebuie să spunem, însă, și România trebuie să spună că vaccinul este sigur și că milioane de oameni vaccinați n-au avut nimic. Nu știu să spun de autoritățile din România dacă trebuie să se ia sau nu după Germania. Cred că avem și noi un consiliu de oameni înțelepți care ar trebui să ia această hotărâre independent, uitându-ne la datele științifice. Datele științifice momentan sunt clare – și EMA, Agenția Europeană (a Medicamentului, n.r.), a spus că beneficiile acestui vaccin depășesc cu mult riscurile, mai ales în situația în care nu avem destule doze din celelalte vaccinuri”, a adăugat Mircea Iliescu, cercetător la Universitatea Cambridge.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`