Europarlamentarul Cristian Bușoi a declarat că ridicarea de semne de întrebare privind corecta distribuție a vaccinurilor anti-COVID-19 la nivelul Uniunii Europene nu ajută pe nimeni, mai ales că procedura a fost stabilită chiar de statele membre. Liberalul a mai remarcat faptul că UE deseori e luată ca țintă în situații în care guvernele nu găsesc rapid soluții la probleme interne presante.
Reacția vine după ce șefii de guvern din Austria, Bulgaria, Letonia, Cehia și Slovenia au cerut organizarea de convorbiri la nivel înalt în blocul comunitar pentru a asigura distribuţia echitabilă a dozelor de vaccin, acuzând că actualul sistem ar crea „disparităţi uriaşe” între statele membre.
„Nu ajută ridicarea de semne de întrebare privind corectitudinea distribuției vaccinurilor, procedura fiind stabilită chiar de statele membre. Deseori Uniunea Europeană este luată ca țintă pentru situații în care guvernele nu găsesc rapid soluții pe măsura unor probleme politice interne presante. Este o reacția cumva firească. Nu ajută însă pentru a consolida încrederea în UE și pentru a derula eficient procesul de vaccinare”, a susținut Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European.
Europarlamentarul a mai precizat că apariția unor disfuncționalități este inerentă într-un proces atât de amplu, cu un efort de organizare fără precedent. El a mai ținut să precizeze că, totuși, guvernele naționale au rolul principal în planurile de vaccinare.
„În acest sens, Comisa pentru Sănătate și Comisia ITRE din Parlamentul European au audiat liderii celor mai mari companii producătoare de vaccin, tocmai pentru a semnala clar că UE așteaptă respectarea angajamentelor asumate de industria farma și ține un control strict al campaniei de vaccinare, pe măsura investițiilor majore făcute.
Mecamismul de distribuție a fost convenit de Comisia Europeană cu statele membre, iar dozele au fost distribuite ținând cont și de datele epidemiologice, fiind la latitudinea statelor cum le distribuie. S-a decis, astfel, să se țină seama și de gravitatea diferită a pandemiei, pentru ca statele cu problemele cele mai grave în confruntarea cu pandemia să poată accesa mai multe doze, dacă există guverne care aleg să nu utilizeze partea lor, conform distribuției proporționale”, a explicat Bușoi.
Liberalul a punctat că mecanismul este unul firesc, dat fiind că nu toate statele au fost afectate de epidemie în mod egal. Totodată, el a precizat că, pentru a se desfășura procedura de achiziție centralizat și eficient, a fost stabilit un Board Director, care include experți din toate statele membre. Rolul acestui Board e tocmai de a oferi sprijin pe durata procesului de evaluare și achiziție a vaccinurilor anti COVID-19.