Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid, a declarat, vineri seară, că în momentul în care va exista un număr mare de persoane vaccinate se poate ajunge la o relaxare a restricţiilor, însă subliniază că nu este cazul în această perioadă, el încurajând la o maximă precauţie şi respectarea tuturor măsurilor de prevenţie.
„Cu siguranţă se vor lua în calcul mai multe decizii care până la urmă vin să confirme faptul că, în urma vaccinării, avem beneficii în primul rând asupra stării noastre de sănătate, dar şi asupra colectivităţii în care suntem. Din acest punct de vedere, fiind majoritatea persoanelor vaccinate şi în jurul nostru, din punct de vedere epidemiologic şi medical riscurile sunt, practic, neglijabile. Ca atare, se poate renunţa în acele situaţii la anumite măsuri restrictive sau la anumite măsuri care în momentul de faţă sunt folosite pentru a preveni răspândirea acestei infecţii. Însă este prematur la acest moment să luăm asemenea decizii, suntem, din păcate, pe o pantă ascendentă de evoluţie a numărului de cazuri, de creştere a numărului de persoane internate atât în secţiile de terapie intensivă. Deci la acest moment încurajăm şi recomandăm o maximă precauţie şi respectarea tuturor măsurilor de prevenţie şi, bineînţeles, vaccinarea care este extrem de importantă”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, la TVR, citează News.ro.
Medicul a mai spus că au fost identificate „mai multe cazuri” de persoane care s-au vaccinat fără a dezvolta anticorpi la o lună de la rapel, însă a arătat că au fost situaţii în care anticorpii au devenit pozitivi după mai mult timp, arătând că viteza cu care apar anticorpii variază de la o persoană la alta.
Acesta a precizat că empatizează cu fiecare persoană care este îngrijorată în privința informațiilor apărute despre vaccinul produs de AstraZeneca. El mai spune că la acest moment nu sunt indicii care să arate că există o legătură între apariţia unor „evenimente trombotice” şi administrarea vaccinului.
„Empatizez întru totul cu fiecare persoană care este îngrijorată, care este preocupată în acest moment de toate informaţiile care au apărut în spaţiul public. Din acest motiv, noi suntem în legătură permanentă cu Agenţia Naţională a Medicamentului care preia datele de la Agenţia Europeană a Medicamentului, Agenţie care a precizat cât se poate de clar chiar într-un comunicat remis în cursul zilei de ieri că la acest moment nu există indicii care să reflecte o relaţie de cauzalitate între vaccin/vaccinare şi apariţia acelor evenimente trombo-embolice fatale. Din acest punct de vedere, frecvenţa acestor evenimente este similară cu cea regăsită în rândul populaţiei generale nevaccinate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.