CNCAV: Doar 4,5% din persoanele înscrise la vaccinarea cu serul AstraZeneca s-au retras / Au fost situații în care oamenii înscriși și-au schimbat opțiunea și pentru celelalte tipuri de vaccin

CNCAV: Doar 4,5% din persoanele înscrise la vaccinarea cu serul AstraZeneca s-au retras / Au fost situații în care oamenii înscriși și-au schimbat opțiunea și pentru celelalte tipuri de vaccin
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat, vineri, că din cele 200.000 persoane înscrise la imunizarea cu serul AstraZeneca doar 9.000 s-au retras, adică 4,5%. Comitetul precizează că vaccinarea e voluntară și au fost situații și în cazul altor seruri când oamenii s-au răzgândit.

CNCAV, nou anunț despre administrarea vaccinului AstraZeneca

„Din cele 200.000 persoane înscrise la vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, 9000 s-au retras. Asta înseamnă doar un procent de 4.5%.

Vaccinarea este un act benevol și au existat situatii in care oamenii înscriși inițial la programare și-au mai schimbat/ amânat opțiunea și pentru celelalte tipuri de vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca”, a transmis CNCAV.

Precizarea vine în contextul în care, joi, CNCAV a anunțat suspendarea vaccinării anti-COVID cu dozele din lotul ABV2856 primit de la AstraZeneca. Acest lot a fost retras și din Italia, după ce două persoane au murit, iar în cazul altora au fost constatate probleme de coagulare a sângelui.

„Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, a transmis Comitetul, joi seară.

Florin Cîțu: Vaccinarea anti-COVID-19 trebuie să continuecu toate tipurile de vaccin

Vineri, premierul Florin Cîțu a lansat un îndemn către români să continue să se prezinte la centrele de vaccinare.

„În primul rând, Agenția Europeană a Medicamentului, cea care a făcut recomandarea Comisiei Europene pentru a autoriza toate tipurile de vaccin din România, menține aceeași opinie – campania de vaccinare trebuie să continue, cu toate tipurile de vaccin, cu monitorizarea eventualelor efecte adverse”, a insistat șeful Guvernului.

„Trebuie să nu intrăm în panică. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, luăm legătura cu medicul de familie sau serviciul de urgență, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul”, a declarat și Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră