Nu există încă un standard de concentrație de anticorpi anti-SARS-CoV-2, iar rezultatele testelor serologice se interpretează cu rezervă, susține Elena Goșa, directoarea Centrului de Transfuzii din București, într-un interviu pentru libertatea.
“Fiecare laborator are indicele propriu de referință față de care se raportează valoarea obținută. Chiar și cu toate aceste diferențe, se pot face însă unele interpretări competente ale rezultatului.
În toate analizele medicale există un reper față de care este interpretat rezultatul, care ne spune dacă analiza respectivă se încadrează în limitele normale sau nu. Mai exact, ne spune dacă suntem sănătoși sau avem o problemă medicală. În cazul de față, dacă valoarea este mai mică decât indicele de referință, atunci rezultatul este negativ, deci nu sunt anticorpi. Dacă este mai mare, atunci e pozitiv. Adică avem anticorpi. Am văzut laboratoare cu indici de referință de 0,8, de 1, de 5 sau 50”, precizează Elena Goșa.
Cifre ca 1.200 U/ml, 2.450 U/ml, 44.300 U/ml, 61.612 U/ml sunt doar 4 exemple de valori ale concentrațiilor de anticorpi SARS-CoV-2 IgG spike determinate la patru persoane diferite care și-au făcut testul la două săptămâni după imunizare. Ce înseamnă mai exact aceste cifre:
“Împărțim 1.200 la 1. Asta înseamnă că respectiva persoană are după vaccinare de 1.200 de ori mai mulți anticorpi decât înainte de imunizare. În al doilea caz, împărțim 61.612 U/ml la 50 și rezultă că are 1.300 de anticorpi. Aici ne referim la anticorpi-spike”, mai precizează Elena Goșa.