Incendiul din Constanța: Autoscara ISU Dobrogea ar fi fost stricată în urma reviziei făcute greșit în Oradea, de o societate neagreată de producător, dar apropiată de IGSU

Incendiul din Constanța: Autoscara ISU Dobrogea ar fi fost stricată în urma reviziei făcute greșit în Oradea, de o societate neagreată de producător, dar apropiată de IGSU

Noi detalii au ieșit la iveală în cazul incendiului din Constanța, în urma căruia o femeie a murit, după ce a căzut de la etajul 6 al unui bloc, încercând să fugă din calea flăcărilor care îi cuprinseseră apartamentul.

Autoscara ISU Dobrogea a fost stricată în urma reviziei făcute greșit în Oradea

Autoscara din cadrul Detașamentului de Pompieri ”Slt. Fripis Marius-Daniel” Constanța, care ar fi trebuit să intervină fiind foarte aproape de locul incendiului, era stricată în curtea ISU Dobrogea de doi ani. Defecțiunile au apărut în urma unei revizii tehnice făcute greșit în Oradea, la sfârșitul lui februarie 2019, de o societate neagreată de producător, dar apropiată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, au declarat pentru Info Sud-Est și Constanța TV surse din cadrul instituției.

Surse din cadrul IGSU au declarat pentru ISE și Constanța TV că autoscara a fost trimisă pentru efectuarea reviziei de 8 ani în Oradea, la o firmă neagreată de producătorul vehiculului, dar considerată societate ”de casă” a instituției. Decizia a fost luată la nivelul IGSU, iar în timpul reviziei schimbarea uleiului nu a fost făcută corespunzător, fapt care ar fi defectat autoscara, au mai precizat sursele consultate.

În urma defectării, IGSU ar fi încercat să apeleze la serviciile producătorului în vederea reparării vehiculului, dar producătorul a refuzat, motivând că ultima revizie nu a fost făcută la o firmă agreată de acesta.

Intervenție eșuată a pompierilor

O femeie de 57 de ani din Constanța a murit în timpul incendiului din 16 februarie după ce a ieșit pe geam pentru a se salva din calea flăcărilor. Femeia a căzut de la etajul 6 al blocului în care locuia pentru că singura autoscară disponibilă se afla în celălalt capăt al orașului și a ajuns prea târziu.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis că autospeciala a ajunsdupă două minute. Pompierii au comunicat faptul că autoscara, singura disponibilă, a ajuns la faţa locului la 12 minute de la momentul primirii apelului de urgenţă. Asta în timp ce o înregistrare dată publicitării marți seară arată căpompierilor le-a luat 27 de minutesă parcurgă cei opt kilometri de la subunitate la locul incendiului.

Persoana responsabilă cu logistica în cadrul ISU Dobrogea și care a avut în subordine și autoscara defectă și-a depus raportul de pensionare la nicio săptămână de la incendiu, conform declarațiilor ministrului de Interne, Lucian Bode:

”Un ofițer cu funcție de conducere din cadrul ISU Constanța și-a depus raportul de pensionare. Raportul a fost aprobat de generalul Iamandi (șeful IGSU, n.red.) și respectivul ofițer cu funcție de conducere va merge la pensie. Vorbesc despre o persoană cu responsabilități în ce privește componenta logistică. Mă refer la scara care era defectă de foarte mult timp”, a declarat ministrul Lucian Bode în 22 februarie.

Echipajele care au intervenit nu au avut în dotare o saltea pneumatică, care i-ar fi putut salva viața femeii căzute de la etaj.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`