Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) face o serie de precizări în contextul controverselor privind centrele de vaccinare cu circuit închis unde primesc serul anti-COVID-19 angajați din cadrul Ministerului Apărării Naționale sau Ministerului Afacerilor Interne, precum și membri ai familiilor acestora. Potrivit CNCAV, în București există, în prezent, 59 de centre operaționalizate, cu 116 fluxuri de vaccinare, dintre care 86 sunt alocate vaccinării cu serurile BioNTech/Pfizer și Moderna, iar 30, vaccinării cu AstraZeneca.
”Din cele 86 de fluxuri amintite anterior, 26 sunt organizate în centre care aparțin Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
Precizăm că 29 de fluxuri din cele 60 active pentru vaccinarea populației sunt blocate temporar la programare, până la 15 martie a.c., dată la care se va finaliza administrarea rapelului persoanelor vaccinate cu prima doză. Blocarea temporară a fluxurilor a fost impusă ulterior începerii procesului de vaccinare cu echipe mobile, având în vedere că acestea sunt dislocate din rândul personalului vaccinator al centrelor respective. Facem mențiunea că blocarea temporară a fluxurilor nu a îngrădit în niciun fel programarea la vaccinare, întrucât nivelul de ocupare a locurilor în aceste centre era maximal”, se aratp în comunicatul citat.
Totodată, CNCAV precizează că din cele 30 de fluxuri alocate vaccinării cu serul AstraZeneca, 20 sunt active pentru populație, iar 10 pentru personalul din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale.
”Menționăm, totodată, că pentru centrele de vaccinare din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională existente la nivel național, a fost limitată alocarea dozelor de vaccin, la aproximativ 1000 doze/zi, de la momentul diminuării cantităților de doze livrate României de companiile producătoare, pentru asigurarea imunizării categoriilor vulnerabile prioritizate în procesul de vaccinare, conform Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19”, mai transmit reprezentanții CNCAV.
De asemenea, sursa citată precizează că începând din data de 10 martie în București au fost deschise pentru programare 5 fluxuri pentru imunizarea cu vaccinul de la Moderna.Aici se pot programa persoanele eligibile pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare, adică cele de peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice, cu vârsta minimă de 18 ani, persoanele cu handicap și însoțitorii acestora.
”Analiza efectuată la nivelul municipiului București este extinsă la nivel național și poate fi prezentată oficial în cel mai scurt timp pentru eliminarea oricăror suspiciuni de încălcare a principiilor de etică și de echitate socială”, mai precizează reprezentanții CNCAV, adăugând că „susținerea principiului transparenței și comunicarea optimă a datelor și informațiilor de interes au reprezentat și reprezintă obiective prioritare” pentru Comitetul de coordonare a vaccinării.