Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, prăznuiți pe 9 martie în tradiția crestin ortodoxă. Cine au fost ei și de ce îi sărbătorim și azi

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, prăznuiți pe 9 martie în tradiția crestin ortodoxă. Cine au fost ei și de ce îi sărbătorim și azi
Sursa: doxologia.ro

Cei 40 de mucenici reprezintă sărbătorirea, de către Biserica Ortodoxă, a celor 40 de soldaţi români ucişi în Sevastia, pe timpul împăratului Licinus.

Cine au fost Sf. 40 de Mucenici din Sevastia, prăznuiți pe 9 martie

Sfinții 40 de mucenici din Sevastiaau fost soldaţi români ucişi în Sevastia. Ei au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin zdrobirea oaselor și apoi arderea trupurilor, în anul 320. Prăznuirea celor 40 de Sfinți Mucenici în Biserica Ortodoxă se face la 9 martie.

Semnificația sărbătorii în tradiția creștin-ortodoxă

Acești mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor.

Sfinții 40 de Mucenici erau soldați crestini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceștia nu erau doar români de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Tradiții românești pentru data de 9 martie

Iată câteva dintre tradiţiile de Mucenici pe care gospodinele românce le fac:

  • Gospodinele prepară celebrii mucenici, colaci sub forma cifrei 8, pe care îi ungu cu miere şi îi duc la biserică pentru a fi sfinţiţi. Aceştia se consumă în casă doar după ce au primit binecuvântarea de la biserică,potrivit Libertatea.ro.
  • Data de 9 martie sau Sărbătoarea celor 40 de Mucenicieste şi momentul din primăvară în care se scot şi se pregătesc stupii pentru un nou sezon, de către apicultori.
  • Pentru noroc la bani, bărbaţii trebuie să consume o lingură de seminţe, de dovleac sau de floarea soareuli. La un pahar de vin, se mănâncă o lingură de seminţe.
  • O altă tradiţie de Mucenici spune că tinerilor căsătoriţi trebuie să li se împartă 40 de nuci frumoase, în coajă, pentru a avea parte de o căsnicie fericită.

Dacă nu vrei să ai parte de ghinion, de Mucenici se recomandă să nu faci aceste lucruri:

  • De Mucenicinu se dau bani cu împrumut.
  • Gospodinele şi gospodarii nu trebuie să facă traba în casă. Nu se spală hainele şi nu se face curat.
  • Nu este bine să te cerţi cu nimeni.

Rugăciune către cei 40 de mucenici

Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase.

O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea.

Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre.

Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare.

Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție, potrivitdoxologia.ro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`