Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a declarat joi, pentru B1 TV, că problema în România nu e justiția, ci legislația: „Legile sunt așa făcute că nu le mai înțelegem nici noi, care am lucrat cu ele. Cred că cei care le-au făcut nici atât nu le înțeleg, că sunt scrise într-o altă limbă”. Acesta a mai precizat că numărul de juriști în Parlament este „infim” și a insistat că legislația penală s-a tot schimbat de „nimeni n-o mai înțelege”.
Precizările vin în contextul scandalului declanșat în justiție, după ce Tribunalul București a clasat definitiv dosarul 10 August. Despre decizia judecătoarei, Zegrean a punctat: „Judecătorul – eu n-am văzut decizia -sigur se bazează pe un text de lege”.
De altfel, pe fondul reproșurilor ce i-au fost aduse, Tribunalul București a transmis că decizia a fost luată „pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Fostul președinte CCR a spus că e o exagerare afirmația că deciziile instanțelor nu trebuie comentate: „Mi se pare o exagerare că se spune că deciziile curților judecătorești, a instanțelor nu pot fi comentate. Ba pot fi comentate! De ce să nu poată fi comentate?”.
Comentariile și părerile, a continuat Zegrean, nu au „nicio influență asupra actului de justiție”. „Și judecătorii sunt oameni, au sentimente, spaime și tot felul de lucruri, dar acum că s-a închis dosarul definitiv putem vorbi cât om vrea că tot nu rezolvăm nimic”, a continuat el.
Întrebat de moderatorul B1 TV Tudor Barbu ce ar trebui să mai creadă oamenii acum despre actul de justiție în România, Augustin Zegrean a răspuns: „Nu vreau eu să vă spun, fiecare e liber să creadă ce vrea, dar justiția se face după lege. Judecătorul – eu n-am văzut decizia – sigur se bazează pe un text de lege”.
„Eu am mai spus și o spun cât voi trăi pe pământ: nu justiția e de vină în România, ci legislația. Legile sunt așa făcute că nu le mai înțelegem nici noi, care am lucrat cu ele. Cred că cei care le-au făcut nici atât nu le înțeleg că sunt scrise într-o altă limbă. Judecătorii sunt puși într-o situație imposibilă de foarte multe ori. Mai multe legi reglementează același lucru, sunt legi care se bat cap în cap, legi care nu rezolvă nimic.
Ce le-aș cere eu legiuitorilor e să nu mai facă legi, să le lase pe cele care sunt, ca lumea să le învețe, și să abroge ce e de abrogat.
Numărul de juriști în Parlament e infim. Când eu am fost în Parlament ultima dată erau 13 juriști. E mult prea puțin la 500 de votanți.
S-a schimbat legislația penală la nesfârșit… S-a ajuns într-o fază în care nimeni n-o mai înțelege”, a mai declarat fostul președinte al Curții Constituționale, pentru B1 TV.