Ion Iliescu, fost membru marcant al PCR, președinte al statului în România postdecembristă, a fost implicat de-a lungul timpului în scandaluri majore. Fondatorul FSN, devenit apoi FDSN, PDSR, respectiv PSD, care a împlinit astăzi 91 de ani, a vorbit de-a lungul timpului despre cele mai „negre” episoade din istoria ultimilor 30 de ani a României.
Cel mai controversat subiect legat de Ion Iliescu este Dosarul Revoluției, în care magistrații nu au stabilit vinovații nici măcar în ziua azi, la aproape 32 de ani de la evenimentele care au condus la prăbușirea soților Ceaușescu și la instalarea unui nouregim.
Multă lume s-a întebat de ce Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați atât de rapid, în urma unui proces considerat mai degrabă un simulacru, în care, până și avocatul dictatorilor juca rolul de procuror.
Acuzat că execuția soților Ceaușescu a fost grăbită doar pentru ca foștii subalterni ai dictatorului să preia mai rapid puterea și eventual, să nu plătească în vreun fel pentru faptele sale, Ion Iliescu a respins categoric aceste variante.Fostul președinte a declarat că pedeapsa capitală era obligatorie, pentru a pune punct „situației dramatice din țară”, pentru dispariția „teroriștilor” și pentru a începe un nou proiect de țară.
„E adevărat, din punct de vedere rațional, ar fi fost bine să avem o situație normală, să se constituie un tribunal, în condiții firești care să judece în liniște și cu o anumită distanță. Numai că situația era dramatică în țară. Nu aveam timp de așa ceva. De acea acțiunea rapidă și organizarea judecății lui Ceaușescu, în condițiile de atunci, unde erau ei (la Târgoviște). A fost o necesitate pentru a curma pierderile de vieți omenești, s-a și văzut că după proces și execuție au încetat toate confruntările militare. Decizia a fost corectă. Și era unica soluție pentru a ieși din această dramă și tragedie pentru toți.
Nu am avut rezerve. Rezervele țineau doar de condițiile de improvizație în care acționam. Asta e altceva, dar în același timp ni s-a impus această situație și s-a dovedit până la urmă calea de ieșire dintr-o situație dramatică în care era țara. Dovadă că imediat după proces au încetat orice fel de confruntări și am putut să ne organizăm altfel viața.
Deci au fost oamenii legați de interesele clanului Ceaușescu (n.r. „teroriștii”), care s-au simțit datori să își îndeplinească misiunea lor pentru care fuseseră plătiți. În momentul în care au văzut că totul se prăbușește, au și dispărut.
Deci tot dramatismul acesta era legat de conjunctura dată. Și era rezultatul reacției unei societăți împotriva unui tiran, care a ținut țara într-o situație exasperantă. Și frig și foamete și suferințele oamenilor și nota această de duritate din societate. Or, toată lumea a răsuflat ușurată în ciuda momentelor dramatice trăite atunci. După proces și după execuție toată lumea a răsuflat ușurată că am scăpat de o povară și că putem să intrăm într-o situație de normalitate. De aceea, pe 27 ne-am putut reuni și să trecem să ne reorganizăm”, a declarat Ion Iliescu pentru sursa citată.
În dosarul Revoluției, Ion Iliescu este pus sub acuzare în dosarul Revoluţiei, alături de fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii.